Overslaan en naar de inhoud gaan
Port of Rotterdam
Port of Rotterdam

'Nederland profiteert veel van brexit-akkoord'

De Nederlandse economie profiteert relatief veel van het bereikte handelsverdrag voor de brexit in vergelijking met andere EU-landen.

Volgens evofenedex, behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in Nederland, is de deal essentieel voor het behoud van de internationale handel met het Verenigd Koninkrijk. Het VK zal door haar nabijheid en dankzij deze handelsdeal ook de komende jaren een van de belangrijkste handelspartners van Nederland blijven.

Met het bereikte handelsakkoord blijft de concurrentiepositie van de Nederlandse en Europese bedrijven in beginsel overeind. Bart Jan Koopman, directeur van de Nederlandse verladersorganisatie evofenedex, blikt terug: "De onderhandelingen verliepen uiterst moeizaam, maar gelukkig is het no-deal scenario op de valreep voorkomen.” De belangrijkste onderwerpen waarop de deal lange tijd hing, waren niet de minste: een gelijk speelveld, geschillenbeslechting en visserij.

40 miljard

Het Verenigd Koninkrijk importeert gemiddeld meer producten uit Nederland dan uit andere Europese landen. Nederlandse bedrijven exporteerden in 2019 voor 40 miljard euro goederen en diensten naar en importeerden voor 25 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse groothandelaren en handelskantoren verdienen van alle bedrijfstakken in Nederland het meest aan de export naar het Verenigd Koninkrijk: 3,7 miljard euro in 2019. De handel met het VK is goed voor 265 duizend banen in Nederland.

leaderboard