Overslaan en naar de inhoud gaan
ijmuiden
Een recente luchtfoto van het enorme complex. Foto Topview Luchtfotografie

Grootste sluis ter wereld gaat officieel Zeesluis IJmuiden heten

De grootste zeesluis ter wereld, die op dit moment wordt gebouwd in IJmuiden, gaat officieel Zeesluis IJmuiden heten. De keuze voor deze naam is de uitkomst van een naamgevingscampagne die afgelopen voorjaar werd gestart door de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat.

De winnende naam is vandaag in een videoboodschap bekendgemaakt door wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “De naam Zeesluis IJmuiden is precies wat het is: gelegen in IJmuiden vormt de sluis de komende 100 jaar de toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de havens van Amsterdam. Een belangrijke sluis, met een glasheldere nieuwe naam.”

Het filmpje is terug te zien op www.velsen.nl/zeesluis 

Ludieke namen

De bekendmaking vormt het slot van een campagne waarmee het publiek werd opgeroepen een naam in te sturen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Er kwamen ruim 5000 inzendingen binnen, waaronder hele ludieke namen, zoals De Irma Sluis, Sluisje McSluisface en De Sluizenmoeder. Uit alle inzendingen maakte de naamgevingscommissie van de gemeente Velsen een selectie. Daarna heeft een jury, die bestond uit de nabije buren van de zeesluis, een Top 5 bepaald. Tot slot heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente de naam ‘Zeesluis IJmuiden’ uitgekozen.

De naam werd in totaal vijf keer ingezonden. Al deze indieners ontvangen een taart met daarop de naam. De inzender die de naam als eerste opstuurde, krijgt daarbij ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.

leaderboard