Overslaan en naar de inhoud gaan
EuropaNa 81 dagen en 10.160 zeemijlen weer aan de kade
Tallship Bark Europa. Foto Arjan de Jager

Na 81 dagen en 10.160 zeemijlen weer aan de kade

Het Nederlandse tallship Bark Europa ligt weer in Scheveningen aan de kade. Na een reis van 10.160 zeemijlen vanuit Ushuaia (Argentinië) is ze op dinsdag 16 juni gearriveerd in thuishaven Den Haag. De langste non-stop reis die de Europa ooit maakte.

De internationale bemanning, bestaande uit 8 mannen en 11 vrouwen, kon na 81 dagen achtereen op zee weer voet aan wal zetten. Directe familieleden mochten hun geliefden met tussenkomst van knuffelschermen op de kade weer in de armen sluiten. Daarnaast stonden er kratten vol verse groente en fruit op ze te wachten.

Laatste schip

Door de gevolgen van corona kon de bemanning in Zuid-Amerika geen kant meer op en werd besloten om vanuit Ushuaia in één ruk terug naar Den Haag te varen. De Europa was als laatste schip van de Hollandsche Zeilvloot nog onderweg naar huis. De komende maanden blijft ze in Den Haag om kosten te besparen en onderhoud aan het schip te plegen. "We gaan, binnen de ruimte die er is, op zoek naar mogelijkheden om vanaf augustus weer mensen aan boord te kunnen verwelkomen", zegt Leentje Toering, directeur van de Europa.

aardbeien
Kok Gjalt Gaastra (links) en kapitein Eric Kesteloo krijgen verse aardbeien aangereikt. Foto Frits Meyst

 

leaderboard