Overslaan en naar de inhoud gaan
Hans Petrus gooide het roer radicaal om en werd schipper-eigenaar van motorcharterschip Gandalf. “Het werk komt naar mij toe”.
Hans Petrus gooide het roer radicaal om en werd schipper-eigenaar van motorcharterschip Gandalf. “Het werk komt naar mij toe”.
Gandalf is een mooi gelijnde luxe motor

"Motorcharter moet op schip lijken, niet op een container"

Gitaarleraar, dat was Hans Petrus (1954) van oorsprong. Maar ook in den beginne was er al woningnood, dus ging hij op een motorloos woonscheepje wonen; later op een bolschip en klipperaak.

HEERE HEERESMA JR


Hij was medeoprichter van een bureau in de muziek- en theaterwereld, Ideëel Organiseren, dat festivals organiseerde, onder andere Rendez Vous voor het Aids Fonds en Vroege Vogels voor de Vara.


“Tot ik het zat was en dacht: ik moet wat anders gaan doen”, vertelt Petrus aan boord van zijn motorcharterschip Gandalf in het Amsterdamse Oosterdok, terwijl zijn Chinese vrouw Meiyan Pan onder het eten van een heerlijk geurende Oosterse maaltijd een geanimeerd gesprek in het Mandarijn voert met een landgenote.


Waarom was hij het zat? “Het werd te groot. We begonnen met een heel klein bureautje en toen ik wegging zat er 35 man. Ik vond het niet leuk meer. Ik wilde iets nieuw, iets kleins”. Als bewoner van de dertig meter lange klipperaak Omstjipper - waarmee hij in de vakanties lekker ging varen - leek het hem een logische stap om van het varen zijn professie te maken.
Het was 2000 en Hans Petrus trok er een jaar voor uit, om een schip te vinden. Hij wist weinig van de motorchartervaart. “Ik had me wel verdiept in wat je moest hebben om goed in de markt te staan. Ik wist dat ik zeker geen schip met toilet op de gang moest hebben. Het moest een schip met douche en toilet op de kamers zijn en met gewone bedden. Ook ruimte was een eis. En het moest op een schip lijken, niet op een container”.


Hans Petrus: “Het is meer een uit de hand gelopen hobby, dan dat ik zou kunnen zeggen dat het mijn werk is


Verkennen
Trof hij tijdens zijn zoektocht veel rommel aan? “O ja, er waren ook schepen die hier liggen waarvan ik dacht: daar ga ik niet aan beginnen. Bijvoorbeeld, omdat er geen douche en toilet op de kamers waren. Of omdat de motorkamer er niet uitzag of het schip naar beneden was geweest. Dan had ik zoiets van: ‘nou, maar effe niet doen’. Ik ben blij dat ik voor mezelf besloten heb er tijd voor uit te trekken om heel rustig de markt te verkennen”. Na een jaar had Hans nog geen schip gevonden en dacht erover zelf een schip tot motorcharter om te bouwen, toen hij hoorde dat de Gandalf te koop stond. “Ik ging kijken en dacht: dat is mijn schip”.


Wat trok hem in de Gandalf? ‘De lijn van het schip, een mooie luxe motor.’ De Gandalf (45 x 6.20 meter, 250 pk Caterpillar D343) werd in 1932 als de Jannigje gebouwd bij Boot & Zn. in Delft. De vorige eigenaar kwam uit de chartervaart en heeft er een paar jaar vracht mee gevaren alvorens haar in 2000 tot de originele lengte terug te brengen en tot motorcharter om te bouwen. “Maar toen had hij er geen zin meer in”. 
De Gandalf heeft acht tweepersoons en twee driepersoonhutten, alle met eigen douche en toilet, en biedt plaats aan 22 gasten. “Het werk komt naar mij toe”, zegt Hans. De Gandalf biedt fiets-vaarvakanties aan en wordt geboekt door Boat & Bike en het Italiaanse reisbureau Zeppelin. “Soms ook door particulieren, maar daar heb ik eigenlijk geen ruimte voor. Mensen moeten twee jaar van te voren boeken, willen ze een plekje bij mij hebben”. De gasten komen veelal uit Duitsland en Italië, maar ook uit de Verenigde Staten en elders.


“Normaal vaar ik een half seizoen in Nederland, een half seizoen in België, maar dit jaar ga ik met name in België varen. Veel tussen Brugge en Brussel, veel Amsterdam-Brugge. En volgende jaar zit de Rijn- en IJsselroute er weer in. Persoonlijk vind ik de Schelde heerlijk om te varen. Een echte rivier met stroom en getijden. Mijn favoriete watertje. En daarna de Gelderse IJssel. Dat is echt varen. Daar kun je niet een krantje bij gaan zitten lezen”. 
Het bezighouden van de gasten is in principe het werk van de meevarende fietsgidsen, maar bij leuke groepen vertelt Hans graag verhalen en over de geschiedenis van Nederland. “Maar soms vind ik een groep niet leuk en doe ik een weekje niets. Je kan niet het hele seizoen doorgaan”. Behalve uit Hans en zijn vrouw Meiyan, bestaat de bemanning uit een kok, een gastvrouw, een volmatroos en soms een schipper.


“In Nederland mogen we varen met een deksmaat en een schipper; in België moet je als je met gasten vaart minimaal een volmatroos hebben naast de schipper. Dat is lastig en kostbaar. Het personeel in de beroepsvaart is een beetje aan het opdrogen. Er zijn steeds minder matrozen en schippers beschikbaar. Dat houdt ook in dat de prijzen omhoog gaan. Dus ik ben voor dit jaar uitgeweken naar een bureautje dat voor mij Roemenen aan boord gaat brengen. Dat is een uitprobeersel, want ik heb geen idee hoe dat gaat werken. Over twee weken komt een Roemeense stuurman aan boord en ik hoop dat het een leuk persoon is. Normaal kun je mensen uitkiezen die bij je passen, nu krijg je iemand die je niet kent”.


Keuringen
De Gandalf heeft 36 zonnepanelen. “De generatoren hoeven alleen ’s ochtends en ’s avonds voor het elektrisch koken te draaien”. Na de hete zomer van het vorig jaar liet Hans getinte ramen in de gastenverblijven aanbrengen. De keuringen ondergaat hij stoïcijns. “Van de winter hebben ze mijn reddingsvesten gecontroleerd. Ze hebben er even naar gekeken en vervolgens moest ik voor ieder vest 75 euro betalen. Ze waren in orde, maar ik moest een rapport hebben dat ze gekeurd zijn. Vijf keer 75 euro”.


Niettemin geniet Hans nog steeds van het varen. “Het is meer een uit de hand gelopen hobby, dan dat ik zou kunnen zeggen dat het mijn werk is”.

 

leaderboard