Overslaan en naar de inhoud gaan
De APMTR mag overgenomen worden door de buren van ECT/ Hutchison Ports Netherlands.
APTMR mag overgenomen worden door de buren van ECT/ Hutchison Ports Netherlands. Archieffoto

Moederbedrijf ECT mag containerterminal van APM Terminals Rotterdam overnemen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet geen problemen in de overname van ECT/ Hutchison Ports Netherlands van de naastgelegen containerterminal APM Terminals Rotterdam. Dit heeft de ACM vandaag bekendgemaakt.

Er worden geen grote effecten op de concurrentie verwacht als gevolg van deze overname – overigens zonder gedwongen ontslagen. De markt voor de overslag van zeecontainerschepen is volgens de Nederlandse mededingingsautoriteit al concurrerend genoeg.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Er blijft na de overname voldoende concurrentie in deze sector tussen de drie overslagbedrijven in de Rotterdamse haven, die verder wordt aangejaagd door de sterke positie van grote zeerederijen. De concurrentie zorgt voor scherpe prijzen, goede dienstverlening en innovatie. De overname zorgt maar voor een kleine verandering in het hele speelveld.”

De ACM heeft vooral gekeken naar de concurrentie bij overslagdiensten van containers die direct doorgaan naar bestemmingen elders in Europa. Zeerederijen staan eveneens positief tegenover de overname en verwachten dat de overname leidt tot extra overslagcapaciteit. Ook overslagbedrijven verwachten dat de onderlinge concurrentie als gevolg van de overname juist groter wordt in plaats van kleiner.

Buurman

Door de overname wordt APM Terminals Rotterdam onderdeel van de groep waar ook ECT deel van uitmaakt. ECT is eigenaar van buurman ECT Delta Terminal en verderop de ECT Euromax Terminal. Overslagbedrijf APM Terminals blijft ook na de verkoop van deze containerterminal actief in de Rotterdamse haven. APM Terminals heeft namelijk ook een terminal op de Tweede Maasvlakte. Het derde overslagbedrijf in de Rotterdamse haven is Rotterdam World Gateway met een grote eigen containerterminal op de Tweede Maasvlakte.

leaderboard