Overslaan en naar de inhoud gaan
cruisevaart
Recent hoogwater voor de 's winters stilliggende cruisevloot bij Dodewaard. Foto VidiPhoto

Ministerie inventariseert mogelijkheden afschaling maatregelen passagiersvaart

Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) meldt te zijn benaderd over een mogelijke afschaling van de coronamaatregelen voor de passagiersvaart. Naar aanleiding van de motie Dijkhoff in de Tweede Kamer heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat (IenW) contact met het CBRB opgenomen ‘om te inventariseren welke mogelijkheden’ er zijn voor versoepeling.

Het CBRB blijkt te zijn gevraagd concrete ideeën hierover te delen en een allereerste reactie te geven op vragen als: hoe zou de passagiersvaartsector gefaseerd kunnen opstarten? Welke tussenstappen zouden er gezet kunnen worden bij het afschalen van maatregelen? En: zijn er voorstellen opgesteld met risicobeperkende maatregelen, zoals een 1,5 meter-protocol?

“Een concreet idee voor het zetten van een allereerste tussenstap van een ‘gesloten’ situatie naar een situatie waarin ‘iets meer mogelijk’ is, zou gezet kunnen worden door te bekijken welke maatregelen in de zomer van 2020 werden toegepast en waar mogelijk te versoepelen”, is lezen in de CBRB-nieuwsbrief. De brancheorganisatie heeft een invloedrijke afdeling voor de passagiers- en riviercruisevaart.

Routekaart

Naast het vervoer van personen over wateren, vormt het aanbieden van horeca-activiteiten een belangrijk onderdeel van de bedrijfsactiviteit voor veel passagiersvaartrederijen. Koninklijke Horeca Nederland heeft recent een routekaart voor veilige en verantwoorde opening van horeca ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze routekaart zou ook kunnen worden toegepast aan boord van schepen.

Voor passagiersschepen met weinig ruimte aan boord zou het dragen van een mondkapje door gasten en bemanning meer mogelijkheden kunnen bieden. Er wordt aangedrongen om zo snel mogelijk over te gaan op vervolggesprekken, zodat er concrete afspraken gemaakt kunnen worden voor het vaarseizoen 2021.

leaderboard