Overslaan en naar de inhoud gaan
De inlandterminal van Wielsbeke .

Minister Weyts investeert 81,5 miljoen in binnenvaart

De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts wil de positieve tendens in de Vlaamse binnenvaart verder versterken: hij investeert 81,5 miljoen euro extra in het goederenvervoer via de watersnelweg. “In de Week van de Mobiliteit heeft iedereen het over het personenvervoer en men lijkt soms te vergeten dat ook het vrachtvervoer een belangrijk aandeel heeft in de files”, aldus Weyts. “Bij het vrachtvervoer ligt de oplossing voor de hand, want 80 procent van alle Vlaamse bedrijven ligt op maximaal 10 kilometer van een bevaarbare waterweg”.

In de eerste 6 maanden van 2018 werden er 37 miljoen ton goederen vervoerd via de Vlaamse waterwegen. Twee procent meer dan in de eerste helft van 2017. Vooral de containers doen het goed. Tussen januari en juni werden er al 429.000 containers vervoerd over het water, plus 6,27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De Vlaamse binnenvaart stevent zo af op een absoluut recordjaar, zowel qua vervoerde tonnage als qua getransporteerde containers. “De tonnage zit al vijf jaar onafgebroken in de lift en er is nog veel groeimarge”, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Weyts geeft de opmars van de binnenvaart nu een bijkomende impuls. Het investeringsbudget voor de waterwegen was al opgetrokken, nu put Weyts nog eens 81,5 miljoen euro uit het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven (FFEU), dat gespijsd wordt met overschotten op de Vlaamse begroting. Het geld gaat onder meer naar de opwaardering van het Kanaal Brussel-Charleroi. Er wordt ook geïnvesteerd in de aanleg van kaaimuren en er gaat ook geld naar de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen.

 

leaderboard