Overslaan en naar de inhoud gaan
Minister minder stellig over verbod op varend ontgassen
Minister Van Nieuwenhuizen bij haar beantwoording van de vragen.

Minister minder stellig over verbod varend ontgassen

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is niet meer zo stellig over de ingangsdatum van een Nederlands totaalverbod op varen ontgassen, halverwege volgend jaar. Dat bleek bij een debat hierover vandaag met de Tweede Kamer, waarbij de minister eind 2020 noemde voor Europese ratificering.

SP-Kamerlid Cem Laçin zei daarom te vrezen voor een jaar vertraging in de nationale wetgeving, omdat de mede-Rijnoeverstaten Duitsland en Zwitserland nog niet toe zijn aan ratificatie van het gewijzigde CDNI-verdrag. Aanvankelijk zou de Europese wetgeving tegen varend ontgassen komend jaar al gefaseerd worden ingevoerd, toewerkend naar een totaalverbod in 2024. Met de sector wordt verkend welke ontgassingsfaciliteiten waar nodig zijn, om te kunnen voldoen aan de eis dat ontgassen nu al niet is toegestaan in dichtbevolkte gebieden.

Ontgassingsland

Van Nieuwenhuizen: “Wij liggen op schema, maar Duitsland en Zwitserland hebben dat nog niet voor elkaar en ik kan ze niet dwingen”. De minister beloofde vervolgens ook aandacht te besteden aan een goede landelijke dekking van de wetshandhaving, om te voorkomen dat de dunbevolkte provincie Zeeland in de tussentijd een ‘ontgassingsland’ zal worden.

leaderboard