Overslaan en naar de inhoud gaan
duwvaart
Duwvaart op de Donau. Archieffoto Pierre Verberght

Minder transport over Oostenrijkse Donau

In 2020 zijn in Oostenrijk minder goederen over de Donau vervoerd, te weten het Donaugedeelte tussen Passau en Hainburg.

In totaal ging er 8,2 miljoen ton aan goederen over het water. Dat is 3,1 procent minder dan in 2019. Het aantal schepen bleef echter met 8017 vrijwel gelijk. Het resultaat is een sterke afname (-10.2 procent) van het aantal tonnenkilometers (tkm) naar 7,5 miljard.

Zowel import-, export-, als het transitverkeer nam af. Wel profiteerden de Oostenrijkse havens van meer bewegingen aan de kades. Dit kwam doordat binnen Oostenrijk meer vracht op het schip is verladen. Het eigenlijk onbeduidende segment in de Oostenrijkse binnenvaart groeide met 134 procent naar 0,6 miljoen ton.

Cruisevaart

De cijfers aan de sluizen laten een drastische, maar weinig verrassende krimp van het aantal gepasseerde passagiersschepen zien met 85,7 procent, nadat de afgelopen jaren juist deze sector een sterke groei heeft meegemaakt. De reden is bekend: corona. Het aantal sluisdoorvaarten van vrachtschepen bleef stabiel. Het bureau Statistik Austria omschrijft deze trend als ‘positief’. 

leaderboard