Overslaan en naar de inhoud gaan
Cijfers Moerdijk
Illustratie Port of Moerdijk.

Minder binnenvaartschepen en dalende overslag voor haven Moerdijk

De overslag in de haven van Moerdijk is gedaald, er is een lager aantal binnenvaartschepen in de haven geweest en er waren minder goederentreinen. Tegelijkertijd waren er wel meer zeeschepen en is ook de shortsea overslag toegenomen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het havenbedrijf Moerdijk.

Gestegen inkomsten uit erfpacht, het zonnepark en havengelden zorgen voor een resultaat van ongeveer 8,5 miljoen euro na belasting.

Modal shift
Het afgelopen jaar zijn er ook stappen gemaakt qua modal shift. Bijvoorbeeld de afronding van de verbeterde railontsluiting bij CCT Moerdijk, de voorbereidingen voor de uitbreiding van het emplacement op het haven- en industriegebied en het besluit van het Rijk om bij Lage Zwaluwe de opstelsporen te verlengen naar 740 meter, waardoor efficiëntere planning voor Moerdijk mogelijk wordt. In 2022 is bovendien een nieuw havenmanagement-systeem ingevoerd, is het datanetwerk verstevigd en een grote upgrade van het camera- en observatiesysteem is afgerond.

Gebiedsontwikkeling
In het Logistiek Park Moerdijk is een start gemaakt met de aanleg van een interne baan voor vrachtverkeer. Het terrein kreeg een duurzaamheidskeurmerk voor gebiedsontwikkeling. Ook is er een nieuw natuurgebied gerealiseerd aan de rand van het dorp Moerdijk, met volgens het havenbedrijf meer dan de vereiste natuurcompensatie voor de haven.

Positief over 2023
Marika Menschaar-den Hartog, CFO Havenbedrijf Moerdijk, voorziet in de toekomst kostenstijgingen voor infrastructurele werkzaamheden en een stijgende rente. “Daarnaast hebben de bedrijven op ons haven- en industrieterrein te maken met onzekerheden rondom de grote thema’s waar we allemaal mee te maken kregen, zoals stikstof, de stijgende energieprijzen, verstoringen in het logistieke proces en vragen op het gebied van de grondstoffen- en energietransitie. We zijn positief over 2023, vertrouwen op de veerkracht van onze sector en zullen waar mogelijk onze daadkracht inzetten”, zegt Menschaar-den Hartog.

 

leaderboard