Overslaan en naar de inhoud gaan
‘Extra impuls’ voor de vaarwegen
Sluis Weurt kan volgend jaar worden opgeknapt. Archieffoto beeldbank Rijkswaterstaat
Minister belooft ‘impuls’ voor de vaarwegen

Extra miljarden naar onderhoud infrastructuur

De Nederlandse infrastructuur staat onder druk door steeds meer en zwaarder verkeer. Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven willen dat het onderhoud daarom op orde is. Ze zetten ruim 2,6 miljard euro extra uit het Infrastructuurfonds apart om het onderhoud aan wegen, het spoor en de waterwegen zeker te stellen, zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Veel sluizen, bruggen, tunnels en spoorverbindingen gaan immers al 75 jaar mee en moeten dringend worden opgeknapt. Met de toepassing van nieuwe technieken wordt de infrastructuur duurzamer, betrouwbaarder en efficiënter in onderhoud.

Van Nieuwenhuizen: “Het gaat goed met de Nederlandse economie. En dat merken we. Het wordt steeds drukker onderweg. Dit stelt hoge eisen aan onze infrastructuur. Ik wil de basis op orde hebben, zodat mensen zich veilig en snel kunnen verplaatsen. Een hardwerkend, succesvol land met een bloeiende economie verdient een sterk fundament.”

Sluizen en vaarwegen

Aanvullend op de miljardenreservering voor het extra onderhoud aan de infrastructuur geeft minister Van Nieuwenhuizen in 2020 met 100 miljoen euro uit het Infrastructuurfonds 'een flinke impuls' aan de Nederlandse vaarwegen. Volgens de Algemene Rekenkamer is er evenwel sprake van achterstallig onderhoud ter waarde van 400 miljoen.

Toch komt er onder meer 10 miljoen euro beschikbaar voor verbeteringen aan de aanlegplaatsen van de veerdiensten op de Waddenzee, is er 14,5 miljoen euro voor de aanpak van diverse sluizen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl en gaat er 10 miljoen naar het Maas-Waalkanaal, waarvan onder meer de sterk verouderde sluis Weurt wordt opgeknapt.

leaderboard