Overslaan en naar de inhoud gaan
vsi
Twitterfoto Azul Brazo

Milieuramp op de Schelde in Vlaanderen voorkomen

De verschillende watergebonden diensten in Vlaanderen zijn er de afgelopen dagen in geslaagd om een dreigende milieuramp op de bovenloop van de Schelde te voorkomen. Zonder hun optreden zouden massaal vissen zijn gestorven in de Schelde zoals enkele dagen eerder in Frankrijk.

JAN SCHILS

Twee weken geleden deed zich namelijk in het Noord-Franse Cambrai een breuk voor in het bassin van een suikerfabriek. Daardoor kwam ongeveer 100.000 kubieke meter pulp van suikerbieten in de Schelde terecht. Gevolg was dat over een afstand van 25 kilometer alle zuurstof en ook alle leven in de rivier verdween.

De verstikkende brij dreef vervolgens af in de richting van België.  Om een ramp zoals in Frankrijk, waar vele duizenden vissen stierven te voorkomen, werden alle betrokken diensten gealarmeerd die erin slaagden een ramp af te wenden.

Inmiddels is het zuurstofgehalte in het Scheldewater weer op peil, waarbij beluchters en zware pompen werden aangevoerd uit West- en Oost-Vlaanderen. Een regionale afvalwaterzuivering werd zelfs ingeschakeld. Daardoor kon massale vissterfte zoals in Frankrijk worden voorkomen. Afgelopen zondag 26 april hebben medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos nog dode vissen zoals snoekbaars en karpers uit de Schelde gehaald. “Het volume bleef gelukkig beperkt”, vertelt een medewerker van het agentschap.

Dramatisch

De Vlaamse Waterweg, de beheerder van de binnenwateren in Vlaanderen, meldt intussen dat de gevolgen van de vervuiling voor het waterleven, zowel vissen als andere waterorganismen, dramatisch zijn in Frankrijk en Wallonië. Het volledige visbestand in de Schelde op Frans en Waals grondgebied is gestorven, zegt de waterwegbeheerder. De  grootschalige operatie om het ecosysteem op het traject van de Schelde in Vlaanderen te beschermen tegen de vervuiling heeft goed gewerkt.

Zoals hierboven reeds vermeld, werden vorige week op strategische plaatsen beluchters in het water van de Schelde aangezet om weer zuurstof in het water te pompen. Het gaat om extra grote toestellen, die werden aangeleverd door de Civiele Bescherming en de watermaatschappij Aquafin. In Oudenaarde werd een waterzuiveringsstation ingeschakeld om vervuild water van de Boven-Schelde op te pompen en te zuiveren. Ook het Franse bedrijf Air Liquide nam deel aan de operatie door zuivere zuurstof rechtstreeks in de Boven-Schelde te injecteren om het zuurstofgehalte in het water opnieuw te laten stijgen.

Meegevoerd

“De intensieve aanpak heeft ervoor gezorgd dat Vlaanderen slechts een beperkt aantal vissen moest ruimen", aldus de Vlaamse Waterweg. De vissen die gestorven zijn in het Frans en Waals gedeelte van de Schelde worden meegevoerd met de stroming naar Vlaanderen. Op de grens van het Waals en Vlaams Gewest in Spiere worden door De Vlaamse Waterweg nv, in afstemming met de Société Publique de Wallonie, de dode vissen opgeruimd. Die opruimingsacties zullen de komende dagen, indien nodig, worden voortgezet.

leaderboard