Overslaan en naar de inhoud gaan
MIN
Deelstaatminister Heinen-Esser krijgt in Duisburg een rondleiding op het tankschip Volantis van rederij Imperial. Foto VBW

Milieuminister NRW dringt aan op schonere schepen

Lof en kritiek had Ursula Heinen-Esser, minister voor milieu in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, voor de binnenvaart. Ze maande de sector wel tot actie om de uitstoot van fijnstof en stikstof de reduceren. De minister zegde tegelijkertijd toe de sector politiek en financieel te steunen.

JUDITH STALPERS

Op 20 mei bracht minister Heinen een bezoek aan de Vereniging voor Europese Binnenvaart en Waterwegen (VBW) in Duisburg. Ze kreeg onder meer een rondleiding op het tankschip Volantis van rederij Imperial. Zo kon ze uit eerste hand horen en vooral zien wat er allemaal zo bij een schip komt kijken, met een uitleg van wat een modernisering van een bestaand schip nu echt betekent. Daarna ging ze op het passagierschip Acheloos de discussie aan met vertegenwoordigers van de VBW, uit de binnenvaart, havens en industrie, en van Duitse en Nederlandse diensten.

De minister die de uitstoot van binnenschepen al vaker aan de kaak had gesteld, wil bij haar collega's uit de andere deelstaten steun zoeken voor meer subsidies om bestaande schepen ‘ecologisch’ te moderniseren. De deelstaat NRW is bereid de kredietlijn voor energie-efficiëntie van de eigen bank, de NRW.BANK, open te stellen voor de binnenvaart. Ook zegt Heinen-Esser de plaatsing van walstroomaansluitingen te willen meefinancieren.

Boete

De milieuministers in Duitsland zoeken dringend naar oplossingen voor de hoge uitstoot in en rond de steden. Duitsland dreigt een boete te worden opgelegd door Brussel vanwege te hoge emissiewaarden. Al jaren is Duitsland op veel plaatsen in overtreding en zijn tegenmaatregelen niet zichtbaar. Volgens Heinen-Esser dragen binnenschepen in Düsseldorf voor 30 procent bij aan de fijnstof- en stikstofuitstoot. In Keulen zou dat 20 procent zijn.

In NRW vindt langs de Rijn en de kanalen door het Roergebied het grootste deel van de Duitse binnenvaart plaats. Voor de VBW was het belangrijk om de regering van de deelstaat te laten zien hoe ingewikkeld het vaak is in de binnenvaart. Want in de branche is veel flexibiliteit en maatwerk gevraagd, aldus Marcel Lohbeck, secretaris van de VBW.

minister

leaderboard