Overslaan en naar de inhoud gaan
Middensluis Terneuzen
De Middensluis, met het Kapitein Rooiboskanaal en in de verte de nieuwe sluis. Foto Nieuwe Sluis Terneuzen

Middensluis Terneuzen voor het laatst in gebruik

De Middensluis in Terneuzen is vanaf 1 oktober buiten gebruik. De sluis wordt gesloopt om plaats te maken voor de invaart voor de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis en de dienstenhaven.

Doordat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de Middensluis verliest het tijdelijke omleidingskanaal, het Kapitein Rooiboskanaal, zijn functie. Een laatste doorvaart markeert het einde van beide objecten en hun functies. 

Het sluizencomplex in Terneuzen heeft drie sluizen, waarvan de Middensluis de oudste is. De Middensluis maakt plaats voor de Nieuwe Sluis. De Middensluis bestaat uit 60.000 m³ metselwerk, beton en hout. Daarnaast moeten er bijna 7.000 houten palen worden verwijderd, vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren. De wanden en de bodem worden ‘nat’ gesloopt. Dat betekent dat er tijdens de sloop nog water in de sluis staat, zodat ook de spuifunctie van overtollig kanaalwater naar de Westerschelde kan blijven plaatsvinden. De brug en deuren aan de zuidkant worden ‘droog’ gedemonteerd en via de weg afgevoerd. Het tijdelijke omleidingskanaal wordt door de aannemer gebruikt als werkterrein voor de afvoer van sloopmateriaal per schip.

leaderboard