Overslaan en naar de inhoud gaan
kolk
Het bedieningsgebouw en de oude kolken een en twee. Foto Rijkswaterstaat

Meeste luidsprekers bij nieuwe kolk Prinses Beatrixsluis uitgeschakeld

Om geluidsoverlast voor omwonenden van de Prinses Beatrixsluis te beperken, zijn kort voor het weekend van 2 maart acht van de tien luidsprekers van de derde kolk uitgeschakeld. Er staan diverse luidsprekers langs die nieuwe kolk: twee bij de deuren om aan te kondigen dat die gaan bewegen en acht langs de kolk om aan te kondigen dat er water door de deuren gaat stromen.

De acht die de waterstroom door de deuren aankondigen, gaan voorlopig uit. De sluismeesters zullen de schippers per marifoon waarschuwen als het water door de deuren komt. ‘s Nachts zijn er ook geluidmetingen geweest om het geluid van de twee overgebleven luidsprekers te meten. Het geluid verdwijnt dus niet, maar moet merkbaar minder worden.

Het gaat om een tijdelijke oplossing die Rijkswaterstaat gebruikt totdat de permanente oplossing is gevonden en ingeregeld. Het gaat dan om het aanpassen van klankkleur, geluidsterkte, plaatsing van de geluidvoorziening en type geluid. De optimale afstelling is niet eenvoudig gevonden en is een samenspel van de mogelijkheden die het systeem biedt en geldende normen en wettelijke eisen op het gebied van machineveiligheid én geluid.

leaderboard