Overslaan en naar de inhoud gaan
De Lammebrug in Leiden.
Foto: M.M. Minderhoud

Meer scheepvaart dan voorspeld bij Leidse Lammebrug

De Lammebrug is in 2018 753 keer open gegaan voor scheepvaartverkeer in de ochtend- en avondspits. Het zijn meer scheepsbewegingen dan tevoren gezegd werd toen de aanleg van de RijnlandRoute van start ging. Het gaat dan vooral om zandschepen die deze vaarroute gebruiken om de bouwers van voldoende zand en andere grondstoffen te voorzien.

Dat meldt Brugopen.nl die daarvoor gebruik gemaakt heeft van historische AIS-gegevens van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2019, in combinatie met data van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

Zandschepen
De Lammebrug ging in 2017 meer dan veertig keer tussen 07.00 en 09.00 uur en 16.30 en 18.30 uur open, specifiek voor zandschepen. In 2018 was dat opgelopen tot 311 keer. Het kan zijn dat het gaat om zandschepen die meevaren met overig scheepvaartverkeer dat de brug passeert, maar het is wel een toename van bijna vijftig procent aan brugopeningen. Over een heel jaar gaat het om 242 extra brugopeningen in de spitstijden: minder dan één extra brugopening per dag. In 2017 is begonnen met het over water aanvoeren van zand. Aannemer Comol5 had bij de start van het project laten weten dat het zou gaan om zo’n zes tot acht schepen per dag en dat er geen extra brugopeningen in spitstijden zouden zijn voor deze transporten.

Modal shift
De aanvoer van zand en grond via het water zorgt er wel voor dat er minder vrachtwagens over de weg rijden. De zandtransporten gaan tussen Alphen aan den Rijn en de loslocaties Torenvlietbrug in Oegstgeest en de Meeslouwerplas (Vlietland).

Comol5 zal tot en met het najaar van 2020 nog zo’n 300.000 kubieke meter aan zand verschepen en transporteren naar het gebied.
 

leaderboard