Overslaan en naar de inhoud gaan
hnv

Meer ongevallen in haven Amsterdam door betere registratie

De Amsterdamse haven meldt in 2018 een flinke toename in het aantal geregistreerde nautische ongevallen, van 32 in 2017 naar 49 in 2018. Dat komt vooral door een betere registratie. Het aantal ernstige nautische ongevallen is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Er was één dodelijk ongeluk in 2018 te betreuren.

Hoewel er sprake was van meer scheepvaart in 2018, is er volgens havenmeester Marleen van de Kerkhof geen directe relatie tussen de grotere verkeersdrukte op het water en het aantal incidenten. “Dat zien we terug in de toelichting op de cijfers”, aldus Van de Kerkhof.

“Een groot deel betreft kleine incidenten, zoals verfschade aan een schip omdat deze een steiger heeft geraakt bij het afmeren. We blijven streven naar vermindering van het aantal nautische ongevallen, groot en klein. De afgelopen drie jaren zaten we tussen de 30 en 35 ongevallen, maar dit jaar daarboven. Dat heeft te maken met het feit dat we in 2018 echt alles zijn gaan registreren. Grote incidenten deden we al, maar nu ook alle kleine gevallen”.

Programma

Het veiligheidsprogramma ‘Just Culture’ ligt hieraan ten grondslag. In de opzet van dit programma heeft de Divisie Havenmeester zich laten inspireren door de luchtvaart, waarin ‘Just Culture’ al langer een begrip is. Van de Kerkhof: "Het heeft als doel een cultuur te creëren waarin optimaal geleerd kan worden van incidenten en ‘near misses’ door op een gestructureerde en nauwkeurige manier deze incidenten te evalueren". Het onderzoek is gericht om inzichten te krijgen en daar van te leren en richt zich niet zozeer op het vinden van 'de schuldige'. Voorvallen worden vastgelegd op gestandaardiseerde wijze, zodat er op basis hiervan betere evaluaties komen en mogelijke trends te zien zijn. 

leaderboard