Overslaan en naar de inhoud gaan
Een surveyor loopt kangs leidingwerk.
Lloyd’s Register/Maritiem Museum

Maritiem Museum viert 150 jaar 'waterproof'

Precies 150 jaar geleden kwam klassebureau Lloyd’s Register naar Nederland. Om dit jubileum te vieren, wordt op zaterdag 9 juni de tentoonstelling Waterproof: Veiligheid op zee’ geopend in het Maritiem Museum Rotterdam.

Lloyd’s Register ontstond in een Londens café, dat rond 1700 erg populair was onder maritieme handelaren, verzekeraars en reders. In die tijd was de kwaliteit van schepen lastig vast te stellen, omdat er nog geen regels waren vastgelegd. In het koffiehuis van Edward Lloyd gingen de roddels over maritieme mankementen uitgebreid over tafel. Het bracht de eigenaar op het idee om al die kennis te bundelen. Hij begon een nieuwsbrief en bouwde een spreekstoel, waar aanwezigen het laatste scheepvaartnieuws met elkaar konden delen. Hieruit ontstond in 1760 het eerste klassebureau, Lloyd’s Register.

In de tentoonstelling Waterproof - ter gelegenheid van het 150-jubileum van Lloyd’s Register Nederland - komen bezoekers er achter, wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een betrouwbaar schip.

 

 

leaderboard