Overslaan en naar de inhoud gaan
Museumhaven Maritiem Museum Rotterdam.
Foto Maritiem Museum/Fred Ernst
Twee weekenden lang bijzondere schepen te gast in de Maritiem Museum Haven

Maritiem Festival bij Maritiem Museum Rotterdam

Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert op 31 augustus, 1 september en 7, 8 september het Maritiem Festival. Twee weekenden lang zijn alle historische schepen in de haven toegankelijk, er zijn bijzondere gastschepen, techniekworkshops, kinderactiviteiten, rondvaarten en zondags is er muziek.

Het eerste weekend kan het publiek aan de slag en zelf energie opwekken in het ‘Duurzaam Jacht Ya’, het eerste jacht dat volledig fossielvrij de wereld rondzeilde. Men kan aan boord van de Kamper Kogge, een replica van het eerste zeevaardige schip uit de Middeleeuwen, op de plek waar de haven van Rotterdam ooit ontstond. De kinderen kunnen een eigen solarboot ontwerpen, modelboot varen of proefjes doen bij de gekke professor van Mad Science. De Volharding 1, een van de laatste kolengestookte stoomslepers van Nederland, vertrekt dit weekend vanuit de Maritiem Museum Haven voor een historische tocht op de Nieuwe Maas. Daarnaast vaart de fluisterboot stilletjes door de binnenhavens van het Maritiem District.

Instasail door het Maritiem District
Voor fotografieliefhebbers en instagrammers organiseert het Maritiem Museum, op zondag 1 september om 11.00 uur, ook een gratis ‘instasail’ waarbij fotograaf Theo de Man alle hotspots vanaf het water laat zien tijdens een rondvaart door het Maritiem District. Aanmelden via: secretariaat@maritiemmuseum.nl

Het tweede weekend ligt de haven barstensvol met nog eens twintig gastschepen: sleepboten en vele klassieke jachten. Behalve het al genoemde ‘Duurzaam Jacht Ya’ is er het tallship de ‘Morgenster’, een tweemaster met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren zijn dit weekend aan boord en vertellen de bezoekers graag meer over hun opgedane ideeën.

Het tweede weekend valt samen met de Wereldhavendagen, de toegang is dus gratis. De stoomslepers Dockyard V, Volharding 1 en motorsleepboot Havendienst 2 nemen deel aan het excursieprogramma van de Wereldhavendagen en vertrekken daarom vanaf de SS Rotterdam.

Tijden
Het programma voor het eerste weekend - op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september - is van 11.00 tot 17.00 uur. Het tweede weekend - op zaterdag 7 en zondag 8 september - gaat om 10.00 uur van start, het Maritiem Museum sluit dan ook om 17.00 uur. Het museum is dit weekend gratis toegankelijk.

Vaarten
Tickets voor de rondvaarten op 31 augustus zijn online te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets. Deelnemers van de gratis instasailtour kunnen zich aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl De kaartverkoop voor de excursies tijdens de Wereldhavendagen gaan op 26 augustus van start. Kaarten zijn online te koop via www.wereldhavendagen.nl.

 

leaderboard