Overslaan en naar de inhoud gaan
Maeslantkering klaar voor stormseizoen
In de loop van de dag werden er diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering zelf. Foto Rijkswaterstaat

Maeslantkering klaar voor stormseizoen

De jaarlijkse proefsluiting van de Maeslant- en Hartelkering op zaterdag 14 september is goed verlopen. Om 15.20 uur verlieten de immense deuren van de Maeslantkering het dok om de Nieuwe Waterweg op te varen.  Om 16.52 uur waren de schuiven van de Hartelkering gesloten en de deuren van de Maeslantkering volledig uitgevaren en afgezonken.

Om 5.00 uur zondagochtend waren beide keringen weer volledig geopend voor het scheepvaartverkeer. De sluiting van de Maeslantkering trok veel publiek. Ook waren burgemeester Aboutaleb en plaatsvervangend directeur-generaal Jaap Slootmaker van Rijkswaterstaat aanwezig. Zowel de keringen als het operationeel team hebben de test goed doorstaan en worden klaar geacht voor het stormseizoen.

De sluiting is bedoeld om de keringen integraal te testen; zowel de techniek als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden, wil Rijkswaterstaat testen of alles naar behoren werkt en de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. Hoe dit alles technisch in elkaar zit, leggen we uit in deze clip. Ook hebben we een clip gemaakt die op eenvoudige wijze het nut en de functie van de kering uitlegt.

Rondleidingen

Het publieksevenement rond de functioneringssluiting was ook dit jaar weer geslaagd. Het Keringhuis was op deze dag geopend van 11.00 tot 18.30 uur. In de loop van de dag werden er diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering zelf. Naar schatting hebben 2500 mensen het publieksevenement bezocht.

leaderboard