Overslaan en naar de inhoud gaan
Maaskade Rotterdam

Maaskade weer beschikbaar voor binnenvaart

De binnenvaart kan weer gebruik maken van de Maaskade aan het Noordereiland in Rotterdam Centrum. De Maaskade was in december 2015 deels ingezakt.

Het ging toen om ongeveer veertig meter van de uit 1892 daterende kademuur. Toen bleek dat niet alleen dat deel hersteld moest worden, maar ook de rest, omdat de kade niet meer voldeed aan de hedendaagse technische eisen.

De herbouw bleek uitermate complex, omdat de kade grenst aan een dynamische bebouwde omgeving met monumentale panden. Zo moest er een onderzoek worden verricht naar de bouwkundige staat van die panden en werd een eerste ontwerp van de kademuur afgekeurd door de welzijnscommissie. Om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken, hebben de ontwerpers onder anderen gekozen voor het gebruik van beton met staalvezels in plaats van traditionele bewapening.

Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam: “We zijn trots op deze hypermoderne kademuur en blij dat de binnenvaart weer kan beschikken over deze populaire ligplaatsen zo vlakbij het centrum van Rotterdam. Ook voor de leefbaarheid van de bewoners en bedrijven op het Noordereiland is de nieuwe kade een goede zaak. De kans op overstroming van de Maaskade is nu aanzienlijk kleiner geworden. We hopen dat de binnenvaartschepen weer snel gebruik maken van de vernieuwde ligplaats en walstroomvoorziening, want de binnenvaart en Rotterdam horen bij elkaar”.

leaderboard