Overslaan en naar de inhoud gaan
Maas Binnenvaartmuseum
Michiel Dankers, voorzitter Maasgrind Ondernemers, (links) en Tim Snijckers, wethouder gemeente Maasgouw. Foto Peter Dirks

Maas Binnenvaartmuseum feestelijk heropend

Het Maas Binnenvaartmuseum is vrijdag 10 september feestelijk heropend. Bij de heropening is ook een monument onthuld als dank aan alle sponsoren voor het mede mogelijk maken van de vernieuwing. Het monument zal aan de boulevard geplaatst worden.

Gedurende de afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd in fysieke aanpassingen en uitbreidingen van het Maas Binnenvaartmuseum. Er is een nieuwe collectie toegevoegd over de zand- en grindwinning in Limburg, er is een uitkijkpunt over de haven gerealiseerd in de vorm van een stuurhut van een binnenvaartschip en er is een nieuwe aanlegsteiger van veertig meter voor het museum neergelegd waar plaats is voor historische vaartuigen. Daarnaast is de basiscollectie gereorganiseerd en wordt deze op een hedendaagse manier tentoongesteld. Bovendien is in de buitenruimte een deel van het raderwerk van sluis Limmel opgenomen als item om te bezichtigen. Dat symboliseert het ‘einde van het Julianakanaal’. De investeringen werden mede mogelijk gemaakt door forse financiële bijdragen van Provincie Limburg, Gemeente Maasgouw en Maasgrind B.V.

Rijke historie
Roelof Fransbergen, ambassadeur van het museum, nam als projectleider met de afronding van het project afscheid van deze taak. Ton Forschelen, voorzitter Maas Binnenvaartmuseum, en de andere sprekers benadrukten allen het vele werk van de vrijwilligers om het museum, nu opnieuw ingericht en gemoderniseerd, met toevoeging van het thema zand en grind, te kunnen presenteren. Beschermheer Bernhard van Welzenes benadrukte de mogelijkheid met de binnenvaartmusea in Nederland de rijke historie van de binnenvaart, wellicht ook met wisseltentoonstellingen, aan een breed publiek te kunnen presenteren. Daarbij sprak hij de hoop uit dat daarmee ook jongeren ervoor kiezen in de binnenvaart carrière te maken.

Na de toespraken van wethouder Tim Snijckers en Michiel Dankers, voorzitter Maasgrind ondernemers, onthulden zij het monument dat als dank aan alle sponsoren voor het mede mogelijk maken van de vernieuwing van het museum aan de boulevard geplaatst zal worden.

leaderboard