Overslaan en naar de inhoud gaan
LNG-veerboot ms Willem Barentsz feestelijk gepresenteerd
Ms Willem Barentsz, de eerste (single fuel) LNG-veerboot van Nederland. Zusterschip Willem de Vlamingh volgt in september.

LNG-veerboot ms Willem Barentsz feestelijk gepresenteerd

De nieuwe LNG-catamaran ms Willem Barentsz van Rederij Doeksen is vandaag feestelijk gepresenteerd en wordt op 3 juli in de vaart genomen. Zusterschip Willem de Vlamingh volgt in september.

Beide schepen zijn de eerste (single fuel) LNG-veerboten van Nederland en de eerste schepen ter wereld waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks roerpropellers aandrijven met vaste schroeven. De schepen worden ingezet op de veerverbinding tussen het Friese Haringen en de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.

De introductie van dit nieuwe LNG-veerbootconcept, gecombineerd met warmteterugwinning, efficiëntere romplijnen, lichtgewicht constructie en zonnepanelen - betekent een aanzienlijke vermindering van schadelijke emissies: -10 procent CO₂, -90 procent stikstofoxide (NOx), -100 procent zwaveloxiden (SOx), -95 procent fijnstof. Doeksen heeft de ambitie om het LNG progressief bij te mengen met bio-LNG of LBG, zodra dit in voldoende mate beschikbaar komt. Daarmee worden de CO₂-emissies nog verder teruggedrongen.

Trots

Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen, presenteerde het nieuwe schip op woensdag 1 juli aan pers en genodigden. “Vandaag is het een vreugdevolle dag. De weg naar dit fantastische moment is door allerlei omstandigheden lang en hobbelig geweest, niet in de laatste plaats door de coronacrisis, maar het resultaat van alle inspanningen is indrukwekkend en iets om trots op te zijn. De Willem Barentsz verschilt in veel opzichten van zijn voorgangers. Bij dit ontwerp hebben we altijd de gastbeleving en de kwetsbare omgeving van het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee als leidraad genomen. Om het project dat we vandaag presenteren in één zin te beschrijven: een efficiënte, lichtgewicht LNG-catamaran met een lage uitstoot en een interieur met faciliteiten die bijdragen aan de eilandervaring van onze trouwe gasten”.

leaderboard