Overslaan en naar de inhoud gaan
lift a boat
Het koppelverband Anroma-Anroma II, nog heel even zonder motorjachten aan dek.

Lift a Boat: win-winconcept voor jacht- én binnenvaart

Bram Sturm (61) is al 32 jaar werkzaam als sluiswachter op de Kreekraksluizen en zag in al die jaren vele schepen passeren; beroeps- en pleziervaarders. Hij zag binnenvaartschepen soms leeg naar Duitsland varen, terwijl motorjachten te weinig vermogen hebben om deze reis te maken. “Dit kost gigantisch veel gasolie en daarnaast: tegen de tijd dat de eigenaren op de bestemming zijn, is hun vakantie voorbij.” Wat als een binnenvaartschip nu eens het jacht als lading de Rijn op vervoert, dacht Bram. Het idee voor Lift a Boat was geboren. Het enige dat Bram nog nodig had, was een compagnon. Die vond hij in de enthousiaste ondernemer Marco van Oeveren. “De ondernemer en de ambtenaar”, aldus Bram met een lach.

SANNE VERHOEFF

Met zeven tot tien kilometer per uur tegenstrooms en vier- tot vijfduizend euro kwijt aan brandstof, alleen al richting Mannheim. Dat weerhoudt veel jachteigenaren ervan deze reis te maken, terwijl er juist zoveel moois te zien is. Het vervoeren van jachten in het laadruim van een binnenvaartschip biedt uitkomst. Bram: “Een ondernemer die ik sprak, zei: ‘Dit is voor mij dé oplossing. Als ik er zelf naartoe vaar, is mijn vakantie voorbij tegen de tijd dat ik er ben."

brM
Bram Sturm

Het idee was er, Bram moest alleen nog iemand vinden waarmee hij dit samen tot uitvoering kon brengen. Dit duurde even. “Ik heb met veel bevrachters, verladers en schippers gesproken. Ze vonden het allemaal een goed idee, maar iedereen wilde de verantwoording bij mij laten. Maar ja: ik ben een sluiswachter en ik heb een gezin. Ik kan die verantwoording niet alleen nemen. Nadat mijn oproep een aantal maanden op Facebook stond, kwam ik Marco van Oeveren tegen.”

maro
Marco van Oeveren.

In februari 2020 was de naam Lift a Boat een feit; een jaar later staat de website en is de eerste reis gepland. Lift a Boat organiseert transporten waarbij een jacht in het ruim van een binnenvaartschip de Rijn op vervoerd wordt naar diverse mooie plaatsen. Zo kunnen jachteigenaren al hun vakantiedagen daar benutten. Aan het einde van hun vakantie kunnen de vakantiegangers zelf stroomafwaarts de Rijn afvaren, richting Nederland.logo

 

 

(Het hele verhaal van Lift a Boat verschijnt komende week in de Scheepvaartkrant.)

leaderboard