Overslaan en naar de inhoud gaan
Containerschip in haven Rotterdam
Archieffoto

Lagere goederenvolumes en vertraagde energietransitie door corona

De wereldwijd verwachte recessie vanwege het coronavirus zal zorgen voor lagere volumes van goederenstromen en de coronacrisis kan zorgen voor een vertraging in de energietransitie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus UPT in samenwerking met havenbedrijf Rotterdam, Hutchisonports ECT Rotterdam en Vopak naar de gevolgen van de coronacrisis op de haven van Rotterdam.

Om de gevolgen van de crisis op te vangen, is het belangrijk dat er actie ondernomen wordt en dat de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en het bedrijfsleven onderling wordt versterkt. “Wij horen veelvuldig dat overheden op alle niveaus zich uitspreken voor zowel grote steun voor economisch herstel als het daarbij vasthouden en zelfs versterken van de focus op innovatie en duurzaamheid. Als dit effectief kan gebeuren, wordt mogelijk de negatieve impact van de coronacrisis beperkt en komen er juist weer kansen om zaken de goede kant op te buigen en te versnellen”, zo staat te lezen in het rapport.

De onderzoekers adviseren om sterk in te zetten op verdere digitalisering, onder meer door investeringen te doen waar die nodig zijn en samenwerking en standaardisatie verder te stimuleren. Het investeringsklimaat moet worden versterkt en ook moet er een stevige lobby worden ingezet voor echt forse investeringen in de energietransitie. Dat zal volgens de onderzoekers op internationaal niveau moeten gebeuren, en hoeft niet beperkt te blijven tot alleen Rotterdam: ook andere havens kunnen hierin meegenomen worden.

leaderboard