Overslaan en naar de inhoud gaan
sluis
De situatie van dit moment, gezien vanuit een drone. De nieuwe kolk (midden) is 276 meter lang, 25 meter breed en wordt 4 meter diep. Foto Rijkswaterstaat

Laatste loodjes voor derde kolk Prinses Beatrixsluis

De aanleg van de derde kolk van de prinses Beatrixsluis is vergevorderd. Maar voordat begin 2019 de eerste schepen hier kunnen passeren en voordat er in de zomer van 2019 permanent drie kolken beschikbaar zijn, moet er nog heel wat gebeuren.  


De verbreding van het Lekkanaal is vrijwel gereed. Er staat inmiddels water in de nieuwe kolk, de vier roldeuren zijn geplaatst. Na plaatsing zijn hier nog allerlei onderdelen op gemonteerd. Rijkswaterstaat en aannemer Sas van Vreeswijk werken nu hard aan de systemen die ervoor moeten zorgen dat de roldeuren feilloos gaan werken. Hierbij horen duizenden testen.


De derde kolk wordt vanaf openstelling bediend vanuit de voormalige dienstwoningen, de witte huisjes. Deze zijn gerenoveerd, van binnen omgebouwd tot bedienruimte en worden nu verder ingericht. Langs de nieuwe kolk worden tijdens de wintermaanden zaken als verlichting, camera’s, de omroepinstallatie, leuningen en hekwerken aangelegd. Naar verwachting gaat de derde sluiskolk in februari 2019 open. Dit met het voorbehoud van grote tegenvallers bij de testen.

 

Proefperiode

 
Na ingebruikname van de derde kolk volgt een proefperiode van twee weken waarin op doordeweekse dagen alle drie de kolken in bedrijf zijn. Daarna ondergaan de twee bestaande sluiskolken (kolken een en twee) in twee fases een flinke renovatie. I
n de nazomer van 2019 zijn pas alle drie de kolken beschikbaar en is de vaargeul op extra diepte voor de scheepvaart.

leaderboard