Overslaan en naar de inhoud gaan
Laagzwavelige bunkerolie populair
Bunkerschip langszij. Foto Freek van Arkel

Laagzwavelige bunkerolie populair

De nieuwe laagzwavelige bunkerolie VLSFO (Very Low Sulphur Fuel Oil met maximaal 0,5 procent zwavel) is in twee maanden zeer populair geworden in Rotterdam - de grootste bunkerhaven van Europa.

De helft van alle verkochte bunkers in november betrof VLSFO. Dit blijkt uit de bunkermeldingen die gedaan zijn via de TimetoBunker app van het Havenbedrijf Rotterdam.  Per 1 januari 2020 mag de brandstof van zeeschepen op de wereldzeeën nog maar 0,5 procent zwavel bevatten. Nu is dat maximum nog 3,5 procent. Hoogzwavelige brandstof is dan alleen nog toegestaan op schepen met scrubbers – filtersysteem voor uitlaatgassen - aan boord.

Bunkermeldingen

Uit de TimetoBunker-app, waarlangs een derde van alle bunkermeldingen verloopt, blijkt dat de laatste twee maanden de verkoop van VLSO enorm gestegen: september 1.700 ton, oktober 32.000 ton en november 95.000 ton. Daarmee is het percentage VLSFO binnen de totale verkoop van alle stookolie  gegroeid van 1,8 in september naar 51,6 procent in november. De verkoop van distillaten (MGO en MDO) is in deze maanden stabiel gebleven.

Hoewel voor de scheepvaart op de Noordzee nog strengere zwavelregelgeving geldt en bunkerolie slechts 0,1 procent zwavel mag bevatten, bestellen veel rederijen in Rotterdam VLSFO, omdat ze niet alleen over de Noordzee maar intercontinentaal varen.

leaderboard