Overslaan en naar de inhoud gaan
fig
Actiedoek waarmee politieke partij SP vorig jaar langs de Waal demonstreerde tegen het varend ontgassen. Archieffoto SP

Kwart miljoen voor testen van mobiele ontgassingsinstallaties

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt 250.000 euro ter beschikking om mobiele ontgassingsinstallaties te testen.

Omdat varend ontgassen door binnenvaarttankers in 2024 in heel Nederland verboden wordt, moeten er tijdig voldoende veilige en milieuverantwoorde alternatieven komen voor het ontgassen naar de buitenlucht. Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) heeft zich bij haar Europese collega’s hard maakt voor een spoedige ratificatie van de verdragswijziging. Want die is nodig om het verbod in te laten gaan.

De minister woonde onlangs een proef bij: “Ik vind het belangrijk dat er snel alternatieven zijn voor het varend ontgassen. Het is kwalijk voor de bemanning en omwonenden, maar het is ook niet goed voor het milieu. We moeten snel meer weten wat de beste manier is om dit te doen en deze proeven helpen daarbij”.

Vergunnen

Op dit moment kunnen schepen in Rotterdam en Moerdijk hun tanks ontdoen van giftige dampen bij stationaire ontgassingsinstallaties aan de wal. Deze twee gecertificeerde locaties zijn echter lang niet voldoende als het verbod om dit varend te doen, in werking treedt. Er is dan ook behoefte aan mobiele ontgassingsinstallaties - met name in de havengebieden waar veel overslag plaatsvindt. Als de proeven succesvol zijn doorlopen, is het aan de provincies om deze ontgassingsinstallaties te vergunnen.

leaderboard