Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Hamburg
Hafen Hamburg

Krimp in haven Hamburg

Het management van de haven Hamburg toont zich optimistisch over de jongste overslagcijfers. “We zijn bijna door het dal”, laat de Hamburg Hafen Marketing (HHM) bij de presentatie van de overslagcijfers van het derde kwartaal weten. In tonnage nam de overslag met acht procent af vergeleken met dezelfde periode in 2019, naar 32 miljoen ton.

JUDITH STALPERS

Bij de containeroverslag bedroeg de krimp vier procent in de maanden juli tot en met september. Totaal gingen in het derde kwartaal 2,3 miljoen teu over de havenkades in Duitslands grootste zeehaven. De HHM hoopt nu dat de krimp in overslag verder afneemt, aangedreven door een opwaartse trend in industriële activiteiten en in binnenlandse consumptie.

De handel profiteerde in het derde kwartaal van minder strenge corona-regels en het aanvullen van voorraden bij bedrijven en handel voor het kerstseizoen. Axel Mattern, bestuurslid van HHM, onderstreepte verder dat alle bedrijven in de haven Hamburg, ondanks de zware krimp, dag en nacht paraat stonden om zo de verzorging van Duitsland en het buitenlandse achterland te garanderen.

Over de eerste negen maanden van het jaar bedroeg de overslag in de haven Hamburg  93,2 miljoen ton, een minus van 10,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is grotendeels toe te schrijven aan minder stukgoed (-9,9 procent) en minder bulk (-12,4 procent). De tussenstand voor containeroverslag staat op 6,3 miljoen teu (een minus van 9,9 procent vergeleken met de stand na drie kwartalen in 2019).

Alleen het verkeer met bestemmingen in de Verenigde Staten, Singapore en het Verenigd Koninkrijk liet een lichte groei zien. Het verkeer op China en Rusland, de belangrijkste markten voor de haven Hamburg, implodeerde met 15 procent. Dit weerspiegelt zich ook in de verschillen tussen de import- en exportcijfers. Import kromp met 14,1 procent, gedragen door minder aanvoer van ijzererts en kolen. De export kromp met slechts 5,5 procent, omdat het profiteerde van een groei in landbouwbulk.

Voor 2020 verwacht HHM onder het resultaat van 2019 te blijven, “ondanks het herstel dat zich sinds juli aftekent”, zegt bestuurslid Ingo Egloff. Hij rekent op een krimp verder onder de 10 procent.

leaderboard