Overslaan en naar de inhoud gaan
De Beursplein 5 voor het nieuwe boothuis.
De Beursplein 5 voor het nieuwe boothuis. Foto KNRM

KNRM Texel De Cocksdorp heeft nieuw boothuis

Het reddingstation Texel De Cocksdorp van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een nieuw boothuis. Het is op zaterdag 23 maart officieel geopend.

Het oude boothuis uit 1961 had een hoge nostalgische waarde, maar door de invloed van weer en wind was het, compleet met gescheurde muren, na bijna zestig jaar ‘op’. Renoveren bleek vele malen duurder dan nieuwbouw. En daarom werd er gesloopt en verrees, op dezelfde plek nabij het Eierlandsche Gat, een nieuw onderkomen voor de reddingboot en de vrijwillige bemanning.


Het boothuis is vernoemd naar Dirk Dragt (1936-2019). Hij was tussen 1974 en 2015 bestuurder van de Stichting Helden der Zee Fonds Dorus Rijkers. Gedurende zijn bestuursperiode droeg Dragt bij aan het financieel mogelijk maken van tientallen projecten van de Redding Maatschappij. Omdat het Dorus Rijkers Fonds substantieel heeft bijgedragen aan de nieuwbouw van het KNRM-boothuis op Texel De Cocksdorp en als blijk van waardering voor alles dat Dragt voor het fonds, maar ook voor de KNRM heeft betekend, heeft het boothuis de naam Dirk Dragt gekregen. 

Naast de bijdragen van het Dorus Rijkers Fonds en lokale sponsoren, is onder donateurs van de KNRM ruim 275.000 euro opgehaald. Rond de 330 donateurs hebben gekozen voor een bijdrage hoger dan 250 euro en daarvan komen ruim 180 gevers met hun naam (of alternatief) duidelijk zichtbaar in het boothuis te hangen. 

 

leaderboard