Overslaan en naar de inhoud gaan
smit

Klipperrace-voorzitter Jan Smit (73) overleden

Op zaterdag 10 mei is in het water naast zijn kajuitjacht in de Compagnieshaven te Enkhuizen het stoffelijk overschot gevonden van Jan Smit. Smit was jarenlang voorzitter van de Commissie Enkhuizer Klipperrace, die al bijna vijfenveertig jaar in oktober wordt gehouden in Enkhuizen. Hij was na een vergadering met de Commissie van plan om op zijn boot te gaan slapen. Nadat hij de volgende ochtend door zijn vrouw als vermist was opgegeven, werd zijn lichaam gevonden door de KNRM.

Jan Smit was een charterpionier van het eerste uur. Al in de zeventiger jaren voer hij met het tjalkje Het Wakend Oog vanuit Muiden met gasten. Hij werkte al vroeg samen met Caspar Mooyman en ging met hem mee toen die het boekingskantoor Zeilvaart Enkhuizen begon.

Begin tachtiger jaren werd hij de technische man van het Jan Bakker-skûtsje ‘Hollandse Nieuwe’. Op dat schip, waarmee ze in 1985 IFKS-kampioen werden, was Smit de tacticus voor en tijdens de start, en de bedenker van vele technische innovaties, die vaak na invoering door de IFKS werden verboden omdat ze niet origineel genoeg waren of omdat er niet tegen te concurreren viel.

In de Commissie Enkhuizer Klipperrace was Smit onder meer verantwoordelijk voor het bijhouden van de handicapformule. Hij was in technisch opzicht bedreven en vasthoudend, maar stond ook bekend als een buitengewoon zachtmoedig mens, met een groot gevoel voor de zeilsport en de chartervaart.

Jan Smit laat naast zijn vrouw José een zoon en een dochter achter en werd 73 jaar oud.

 

leaderboard