Overslaan en naar de inhoud gaan
kiel
provincie Groningen

Kiellegging elektrisch inspectieschip Groningen

Afgelopen vrijdag 8 juni is de kiel gelegd van het nieuwe, batterij-elektrische inspectieschip van de provincie Groningen. Hiermee is de bouw officieel gestart.

De officiële handeling werd uitgevoerd op de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander bv door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Naar verwachting wordt het inspectieschip februari 2019 opgeleverd en in gebruik genomen. Het vaartuig vervangt het huidige schip, dat inmiddels 45 jaar oud is en destijds ook door dezelfde werf is gebouwd.

Het nieuwe vaartuig is het eerste groene, volledig elektrisch aangedreven inspectievaartuig in Nederland. De installatie van een batterijpakket op een inspectieschip van een dergelijke grootte en vermogen is uniek. Daarnaast bezit het schip straks de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, gebruik van restwarmte, toepassing van duurzame hout- en verfsoorten en een stille elektrische motor. Kortom een Slim & Groen schip. De provincie gebruikt het schip voor toezicht, handhaving en begeleiding van de scheepvaart en evenementen in Groningen.

 

leaderboard