Overslaan en naar de inhoud gaan
De Robbedoes op haar ligplaats aan de Eem in Amersfoort.
De Robbedoes op haar ligplaats aan de Eem in Amersfoort. “Het is een Duyvendijker en we zagen meteen de mooie, ronde details”.

Kempenaar leeft voort als varend woonschip Robbedoes

Wim en Anneke Robbertsen wonen sinds 2016 op de Robbedoes, een tot varend woonschip omgebouwde kempenaar. De voormalige schippersroef fungeert nu als Bed & Breakfast.
 

HEERE HEERESMA JR.

Het was het lege nest-syndroom. Toen in 2012 hun twee kinderen tegelijk het huis uitgingen en de hond des huizes overleed, vond Anneke Robbertsen (1966) het tijd voor haar en haar man Wim Robbertsen (1965) om het roer om te gooien. Alleen dacht ze bij die nautische uitdrukking nog niet aan een schip. Ze vond het gewoon tijd voor reuring. Eerst dacht ze aan wonen aan het water, later óp het water. Het duurde even voordat ze haar idee met Wim durfde te delen, maar hij reageerde meteen enthousiast, hoewel ze geen van beiden ooit op een woonschip waren geweest en niets van varen wisten. 

Wim werkte indertijd voor een bedrijf dat internationaal windmolens bouwde en onderhield. Sinds een maand werkt hij voor zichzelf en houdt zich bezig met het hergebruiken en recyclen van oude windmolens. Anneke werkte in diverse functies voor een woningcorporatie. Na een voorbereidingstijd van twee jaar wisten ze wat ze wilden: een binnenvaartschip dat ze konden ombouwen tot woonschip. 

In juni 2015 konden ze in Amersfoort een ligplaats aan de Eem kopen met een oude sleepboot erbij, die ze inmiddels hebben verkocht. Toen hadden ze plek voor een schip van 34 meter lang en 6.60 meter breed. Via scheepsmakelaardij Piu Allegro van oud-ASV-voorzitter Bouke Veltman vonden ze de kempenaar Senang, het tweede schip dat ze bezichtigden. “Het klinkt wat soft, maar we waren op slag verliefd”, zegt Anneke. “Het is een Duyvendijker en we zagen meteen de mooie, ronde details”. 

De Senang werd in 1960 gebouwd als de Spes et Cura voor Jan Pieter Honkoop. Tweede eigenaar was Daniël Boere, die er met de naam La Guarda van 2003 tot 2009 mee voer. De laatste eigenaar was Ad van Wijgerden, die wilde stoppen met varen. Op 16 november 2015 kochten Wim en Anneke de Senang, haar van de sloop reddend. “Een schip als dit koop je voor tussen de 70.000 en 100.000 euro”, zegt Wim. “Hij is een jaar voor de koop nog uit het water geweest en gekeurd, dan weet je dat je iets goeds hebt. Er staat een Detroit van 450 pk uit 2004 in, die gaan wij niet meer verslijten. Voorin staat een Doosan van 180 pk uit 2006. Het is een hele goede aankoop”.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aan boord van de Robbedoes.
Anneke en Wim Robbertsen op de Robbedoes. “In het begin werden we nogal kritisch bekeken door de binnenvaart, maar nu krijgen we grote complimenten”. Foto’s Heere Heeresma jr.

 

Verbouwing

Nu hadden ze een schip, alleen was het 21 meter te lang. Wim had schetsen voor de verbouwing tot woonschip gemaakt en vroeg een vijftal scheepswerven om een offerte. Hij vertelt dat werven die alleen voor de binnenvaart werken iets vaak zo praktisch mogelijk voor zo weinig mogelijk geld doen. Voor Wim en Anneke hoefde het niet puur praktisch, terwijl weinig geld in verhouding moet worden gezien tot wat je ervoor krijgt. Ze lieten de Senang bij Misti in Arnhem inkorten en het nieuwe staalwerk doen bij Helldörfer, eveneens in Arnhem. Daarna ging het inmiddels tot Robbedoes omgedoopte schip naar Woodies at Berlin in Amsterdam voor de betimmering. Op 20 augustus 2016 voer de Robbedoes voor het eerst naar haar nieuwe thuishaven in Amersfoort. 

Omdat Wim zijn papieren nog niet had, mocht schipper Van Wijgerden aan het roer staan. Wim haalde zijn Groot Pleziervaarbewijs II. Hiervoor moest hij theorie-examen doen voor de marifoon, het Klein Vaarbewijs I en II en het Groot Motorschip A en B. Voor het praktijkexamen moest hij bij Zwolle drie uur varen. “Mij werd toen verteld dat maar 8 op de 100 slagen voor dit vaarbewijs. Ik kan best goed leren, maar het is best heel lastig om zeven Politiereglementen uit je hoofd te leren. Ik vind de vragen wat ver gaan. Het heeft ook niets met de praktijk te maken, want je moet het Politiereglement gewoon aan boord hebben”. Een grappige bijkomstigheid is dat de Robbedoes op haar Europanummer bij sommige havendiensten nog als vrachtschip geregistreerd staat. In België geldt zij als vrachtschip met een laadvermogen van 1 ton.

Bed & Breakfast

Vanaf het begin van het project hield Anneke op Facebook een verslag bij van de bouw van de Robbedoes. “In het begin werden we nogal kritisch bekeken door de binnenvaart”, vertelt Anneke. “Zo van: Wat gaan die landrotten doen op een binnenvaartschip? Maar ze zijn gaan zien dat we het met liefde en aandacht doen en nu krijgen we grote complimenten uit de binnenvaartwereld”. Geregeld zwaaien schippers naar de Robbedoes, die door Vlot. tot Woonschip van het Jaar 2016 werd gekozen, en nemen foto’s die later op hun Facebookpagina opduiken. 

Anneke had de smaak van het schrijven te pakken en maakte een mooi geïllustreerd boekje over de geboorte (de bouw duurde negen maanden) van de Robbedoes: ‘De Robbedoes – Van steen naar staal, van land naar water’. Het boek is te bestellen op www.woonschiprobbedoes.nl. Het bevat niet alleen veel nuttige informatie voor wie overweegt een woonschip te bouwen, het vertelt ook hoe de Robbedoes het leven van Wim en Anneke heeft veranderd. “Het gaat om het gevoel van vrijheid”, zegt Wim. “We maken drie leidingen los en in tien minuten zijn we vertrokken, los van de rest van de wereld”. Anneke heeft haar baan opgezegd en runt het Bed & Breakfast-gedeelte voor vier gasten in de oude roef van de Robbedoes. Afgezien van een luxe badkamer, verkeert de roef nog in jaren ’60-sfeer.

leaderboard