Overslaan en naar de inhoud gaan
kastee
Kasteelschip Vlotbrug, afgemeerd in Bazel.

Kasteelschip in museumhaven Vreeswijk

Als de weergoden haar gunstig gezind zijn, vaart zaterdagmiddag 7 maart om 13.00 uur een wel zeer opmerkelijk schip de Koninginnensluis binnen: het kasteelschip Vlotburg. Zij is dan op weg naar de museumpassantenhaven, onderdeel van Museumwerf Vreeswijk.

Het museale kasteelschip uit Bazel zal zo’n zes weken in hartje Vreeswijk verblijven, waar ze tevens de deuren opent om bezoekers mee te voeren naar de middeleeuwen. Vreeswijk is hiermee tot half april een bijzondere (jeugd-)attractie rijker.

Het draait daarbij allemaal om de middeleeuwse jongensdroom van Lenny Vries. Eenmaal aan boord van zijn Vlotburg waant de bezoeker zich niet meer op een schip, maar in een middeleeuws kasteel. Ridder Lenny en jonkvrouwe Christel Dattler laten het publiek aan boord kennismaken met het leven van de gewone man/vrouw in de tijd van de middeleeuwen.

Men ziet er van alles aan boord: een herberg, een huiskamer met kookgerei, wapentuig, de martelwerktuigen uit die tijd en alles tegen een passend decor. Bovenop Lenny’s varende burcht wacht nog een verrassing: pony Herkules. Het huisdier was jarenlang de vaste metgezel van paard Wodan, dat eveneens op het kasteeldek woonde en samen met Lenny een ridderlijk span vormde. Wodan stierf echter een paar jaar terug - tot groot verdriet van zijn ridder.

Kempenaar

Het kasteelschip is in werkelijkheid mvs Andisa, een gepensioneerde kempenaar uit 1924; 50 meter lang en 6.60 breed. Ruim drie en een half jaar lang werkten Lenny en Christel en een aantal handige vrienden keihard om met verzameld materiaal het kasteelschip te verwezenlijken. Sinds 2005 varen Lenny en Christel met hun museumschip rond. Behalve door Nederland reizen ze ook in België en Duitsland tot in Zwitserland en Oostenrijk toe!

Lenny opent in Vreeswijk zijn varende kasteel voor publiek. Op aanvraag geeft hij rondleidingen, ook aan scholen. Kijk voor prijzen en tijden op http://www.vlotburg.nl.

leaderboard