Overslaan en naar de inhoud gaan
sluis 47
Archieffoto van het CCB ter hoogte van sluis 47 van Richard Pearson.

Kanaal Champagne-Bourgogne (CCB) deels gesloten

Het voor het noord-zuidvervoer in Frankrijk belangrijke kanaal tussen Champagne en Bourgogne (CCB) is nooit eerder onderbroken geweest door een laag waterpeil of gebrek aan water. Maar als gevolg van verschillende gebeurtenissen - die zich de afgelopen weken voordeden en een eerder incident - is daaraan deze maand een einde gekomen. Het CCB is sedert 15 september deels gesloten.

JAN SCHILS

De algemene staat van de droogte in het departement dwong de prefect van Haute-Marne ertoe om op 3 september het alarm ‘verhoogde droogte’ af te kondigen, waardoor het watergebruik in het departement moest worden beperkt. Ook de nasleep van een flagrant geval van vandalisme, dat negatieve gevolgen heeft voor het waterpeil, heeft samen met het nagenoeg totaal gebrek aan regen van de laatste weken, tot gevolg gehad dat de beschikbare waterreserves voor de scheepvaart om te kunnen blijven varen, gevoelig zijn afgenomen.

Al deze feiten verplichten de VNF, de beheerder van het Franse binnenvaartnet, ertoe om op 6 september de scheepvaart op de hoogte te stellen van de sluiting van de Marnezijde van de CCB vanaf de avond van 15 september. Een woordvoerder van de VNF verklaarde desgevraagd tegenover deze krant dat de vaarwegenbeheerder alles in het werk heeft gesteld om de bevaarbaarheid van het kanaal zo lang mogelijk te verzekeren, door alle mogelijke beschikbare oplossingen grondig te bestuderen.

kaartje

leaderboard