Overslaan en naar de inhoud gaan
mar
Tweede Kamerlid Mahir Alkaya. Foto SP

Kamervragen over 'rammelend' onderzoek bijmengverplichting

Binnenvaart-woordvoerder namens de SP-fractie, Mahir Alkaya, heeft Kamervragen gesteld over het onderzoek naar een veilige verplichte bijmenging van biobrandstoffen door de scheepvaart. Dit naar aanleiding van de zware kritiek van schippersbond ASV op de kwaliteit en onafhankelijkheid van het onderzoek.

Zo wil Alkaya van minister Visser (IenW) weten of de studie zich door tijdsdruk heeft beperkt tot deskresearch en dat de op handen zijnde implementatie van de herziene Richtlijn hernieuwbare Energie (REDII) hierbij een rol heeft gespeeld. Alkaya: “Deelt u de mening dat tijdsdruk geen argument mag zijn om de scope van dit door de Kamer gevraagde onderzoek smal te houden?”

Veldonderzoek

Op de najaarsvergadering van de ASV kwam al naar voren dat de olie-industrie grote invloed heeft op de studie en dat de insteek vanuit NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) aankoerst op ‘good housekeeping’ van de schippers. Uit Alkaya’s vragen: “Bent u bereid om de onderzoekers opdracht te geven om tevens de praktijkwerking en het kwaliteitsgehalte van de biobrandstoffen te onderzoeken door middel van veldonderzoek?”

 

 

leaderboard