Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven van Hoorn. Benno Ellerbroek
De historische haven van Hoorn. Foto Benno Ellerbroek

Jaar lang geen havengeld voor charterschepen Hoorn

Charterschepen in Hoorn hoeven tot 1 mei 2021 geen havengeld te betalen. Bovendien is er tot duizend euro per schip beschikbaar voor energieverbruik. Dat heeft de gemeente Hoorn 25 mei bekend gemaakt. Het gaat om in totaal vijftien actieve charterschepen.

Wethouder Simon Broersma: “De bruine vloot is een maritiem erfgoed. Deze charterschepen worden ook zwaar geraakt door de coronacrisis. Met de vrijstelling van de havengelden zorgen we ervoor dat de historie in onze havens blijft. De aanwezigheid van de bruine vloot is belangrijk voor het toerisme in Hoorn en ons nautische imago. Ook doen we op deze manier iets terug voor het jarenlange plezier en de inzet van de schippers”.

De ‘bruine vloot’, bestaande uit zo’n driehonderd tjalken, klippers en aken, verzorgt familieweekenden, bedrijfsuitjes en schoolkampen op de Nederlandse binnenwateren. Dit zomerseizoen kan door het coronavirus als verloren worden beschouwd. Het besluit van de gemeente Hoorn kan een voorbeeld voor andere gemeenten zijn om een vergelijkbare actie voor charterschepen te realiseren.

leaderboard