Overslaan en naar de inhoud gaan
brug
De video-inspecties met drones zijn deze maand al begonnen.

Drone-inspecties aan tien Zeeuwse rijksbruggen

Vooruitlopend op het geplande groot onderhoud aan tien Zeeuwse rijksbruggen, voert Rijkswaterstaat tot mei 2021 grondige inspecties uit. Dat moet een nog beter beeld geven over de technische staat van de bruggen en helpen scherpe keuzes te maken over de precieze renovatiewerkzaamheden die men vanaf 2023 wil laten uitvoeren.

Een gespecialiseerd bedrijf is in december al met drone-inspecties begonnen. De drones vliegen schuin boven en naast de bruggen om beelden te maken van onder meer de staalconstructies. Per dag kunnen de dronepiloten doorgaans een brug inspecteren. Voor weggebruikers leveren deze inspecties geen hinder op en boven passerend scheepvaartverkeer zal niet worden gevlogen.

De uitkomsten van de visuele inspecties helpen de dienst verder te bepalen welke werkzaamheden men vanaf 2023 precies laat uitvoeren en in welke volgorde. Dit gebeurt bij voorkeur op basis van urgentie. De bruggen waar renovatie het hardste nodig is, worden het eerst aangepakt. Het gaat in totaal om inspecties aan tien Zeeuwse bruggen. In alfabetische volgorde: de twee Bathsebruggen, drie Kreekrakbruggen, de Postbrug, Slaakbrug, de Tholensebrug, Vlakebrug en de Vossemeersebrug.

Hinder

De fysieke inspecties van eind januari tot in mei 2021 brengen enige hinder met zich mee voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart. Mogelijk wordt er tijdelijk een rijstrook afgesloten om ruimte te geven aan de uitvoerders. Bovendien wordt er gewerkt van brug naar brug, daarmee is ook de hinder gefaseerd.

Op de vaarweg onder de bruggen door, geldt tijdelijk een snelheids- en breedtebeperking tijdens het uitvoeren van een aantal inspecties. Door middel van BAS-berichten stelt Rijkswaterstaat de scheepvaart hiervan tijdig op de hoogte.

leaderboard