Overslaan en naar de inhoud gaan
rijnvaart
Binnenschepen op de Rijnvaart. Archieffoto duisport

Inreisvoorwaarden beroepsvaart Duitsland

Zoals vorige week al aangekondigd, gelden er met ingang van komende nacht strengere inreisvoorwaarden voor de Bondsrepubliek Duitsland, ook voor beroepsvervoerders. Dit komt omdat Nederland door de Duitse autoriteiten is aangewezen als hoog-risicogebied voor coronabesmettingen.

Voor Polen, Tsjechië en Frankrijk geldt al langer dat ze als hoog-risicogebied worden gezien; België en Luxemburg blijven vooralsnog buiten schot. De maatregelen treden in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 april om 0.01 uur in werking.

Er gaat een aanmeldplicht vóór de reis naar Duitsland gelden, volgens het in te vullen formulier (www.einreiseanmeldung.de). Uitzonderingen gelden voor onder meer een doorreis en verblijf korter dan 24 uur. Gewone reizigers dienen een negatieve coronatest te kunnen tonen. Voor grenswerkers geldt een uitzondering. Er komen vooralsnog geen strenge grenscontroles.

Aan boord blijven

Zolang binnenvaartschippers aan boord van hun schip blijven, is een negatieve coronatest niet verplicht. Maar zodra het schip wordt verlaten, zal dezelfde regel gelden als voor alle andere vervoerders en zal een test moeten worden afgenomen bij verblijf langer dan 72 uur. Geldige tests zijn PCR-tests, sneltests en mogelijk ook zelftests (die laatste wel onder supervisie afgenomen én met certificering).

leaderboard