Overslaan en naar de inhoud gaan
doop
Foto Concordia Damen

Innovatieve Sendo Liner gedoopt

Afgelopen vrijdag 15 februari is bij Concordia Damen in Werkendam het innovatieve binnenvaart-containerschip Sendo Liner gedoopt. Het compleet nieuw ontworpen schip kan meer containers vervoeren dan andere schepen met dezelfde afmetingen. De Sendo Liner kan dankzij het speciaal ontworpen ballastsysteem meer high cube containers tegelijk vervoeren van Rotterdam naar diverse inlandterminals in het noorden van Nederland.

Het schip kan door zijn efficiënte ontwerp daarnaast één rij containers meer in de lengte vervoeren dan traditionele binnenvaartschepen van 110 x 11,4 meter. “De Sendo Liner is ontworpen op basis van vele onderzoeken, verschillende studies en verwerking van real data van onder andere het first hybrid ship waar wij al jaren mee varen en praktijkervaring mee hebben”, vertelt Sebastiaan van der Meer, directeur van Sendo Shipping.

“Het onderstreept onze langetermijnstrategie en onze toekomstvisie. Het stelt ons in staat om onze doelstellingen van zowel duurzaamheid als grotere operationele capaciteit te verwezenlijken. We hebben bij Concordia Damen inmiddels een vervolgorder geplaatst voor de bouw van nog twee identieke schepen. Deze twee nieuwe ‘Sendo Liners’ zijn al in aanbouw bij Concordia Damen. We verwachten die eind 2019”.

Kruiplijn verlagen

Behalve dat het schip is geoptimaliseerd voor vervoer van het maximaal haalbare aantal containers, heeft het ook een innovatief ballastsysteem. Het kan daarmee zijn kruiplijn verlagen om met lege containers de vele lage bruggen op de route te passeren. De Sendo Liner heeft 8 procent meer containercapaciteit dan een conventioneel schip van dezelfde afmetingen.

De efficiency van de Sendo Liner blijft niet beperkt tot zijn grotere ladingcapaciteit. Het nieuwe ontwerp van het onderwaterschip resulteert in combinatie met de diesel-elektrische aandrijving in een lagere uitstoot. De CO2-uitstoot is per container veertig procent lager. Dit schip etaleert de langetermijnvisie van de opdrachtgever ten voeten uit, zo stelt de scheepswerf.

 

sendo

leaderboard