Overslaan en naar de inhoud gaan
kaart
De ligplaatsen voor de sluis Hansweert.

Informatie over vrije ligplaatsen fors uitgebreid

Binnenvaartschippers hebben sinds vandaag nog meer en realtime zicht op de beschikbaarheid van ligplaatsen in het hele land.

Behalve de ligplaatsen in de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn nu ook de meeste ligplaatsen van Rijkswaterstaat opgenomen in de website www.blauwegolfverbindend.nl. Op een interactieve kaart worden de vrije plaatsen getoond met informatie over onder meer de positie, de grootte en de bezetting van de ligplaats.

Het informatiesysteem is uitgebreid met de bezettingsinformatie van ruim 600 ligplaatsvlakken van Rijkswaterstaat. In die vlakken zijn één of meerdere ligplaatsen beschikbaar. Het gaat om ligplaatsen verspreid over geheel Nederland, zoals bijvoorbeeld bij Hansweert, de Volkeraksluizen, Dordrecht, Maastricht, Utrecht, Deventer of Delfzijl.

Ook partijen die van de Open Data Service gebruik maken, krijgen de nieuwe ligplaatsgegevens in hun systeem. De bezettingsgraad wordt dagelijks berekend aan de hand van ligplaatsgegevens (zoals de afmetingen) en van AIS-gegevens, zoals positie, lengte en breedte van een vaartuig. Er staan overigens geen scheepsnamen of andere identificerende kenmerken vermeld op de website Blauwe Golf Verbindend.

Veiligheid en milieu

Doordat binnenvaartschippers vooraf de ligplaatsbezetting kunnen checken zijn er minder vaarbewegingen in de havens en op de vaarwegen nodig, waardoor de veiligheid toeneemt en de uitstoot vermindert.

Het project Blauwe Golf Verbindend zorgt voor een betere informatie-uitwisseling en maakt een snellere doorstroming mogelijk van alle verkeer: varend op het water én rijdend over de bruggen en sluizen. Het is een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en Rijkswaterstaat. Meer informatie op www.blauwegolfverbindend.nl

leaderboard