Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoogwatergolf door de Rijn
Beschadigde schroef van de 'Fritz Middelanis'. Foto HGK
Mogelijk vanavond vaarverbod bij Keulen

Hoogwatergolf door de Rijn

Er gaat een hoogwatergolf door de Rijn, momenteel bij Bonn. In Keulen zou, wanneer het tegenzit, de Rijnpegel vanavond de 8,30 meter kunnen bereiken. Dan geldt daar een vaarverbod. De verwachting is echter dat het water niet hoger dan 8,20 meter komt.

Verder de Rijn stroomafwaarts worden geen extreme hoogwaterstanden verwacht. Het regent niet meer en de Rijn heeft ten noorden van Keulen een bredere loop. De waterpegel in Keulen is de afgelopen 24 uur wel met 1,39 meter gestegen en stond vanmorgen op 7,88 meter.

Drijfhout

Het hoogwater zorgt voor veel drijfhout op de Rijn. Dat vormt een extra risico voor de binnenvaart, laat de waterpolitie van Keulen weten. Havenbedrijf HGK in Keulen heeft de veerboot 'Fritz Middelanis' die tussen Köln-Langel en Leverkusen-Hitdorf vaart, stilgelegd omdat woensdag drijfhout een van de scheepsschroeven had beschadigd. De pont blijft nog tot vrijdag uit de vaart omdat, zo stelt HGK, er extreem veel drijfmateriaal op de Rijn rondzwerft. Om reden dat er in 2019 amper hoogwater was, wordt er nu meer troep van de oevers meegedreven dan in een gebruikelijk jaar. 

leaderboard