Overslaan en naar de inhoud gaan
Spoorbrug Genk
De drieledige spoorbrug bij Genk, een van de 62 bruggen over het Albertkanaal. Foto Wikipedia

Hogere spoorbrug over Albertkanaal bij Genk

In Genk wordt de spoorbrug over het Albertkanaal bij het sluizencomplex vervangen door een nieuwe, hogere brug. De klus begint eind dit jaar of begin 2021. Het werk is onderdeel van het meerjarenproject om de doorvaarhoogte op het hele Albertkanaal te verruimen om het vervoer over water te stimuleren.

De herbouw van de spoorbrug in Genk maakt deel uit van het meerjarenproject om de doorvaarhoogte van alle ruim zestig bruggen over het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter, waardoor het rendement van de binnenvaart in het algemeen en van de containervaart in het bijzonder wordt verbeterd. In 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen.

Zelfde plaats

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv: “De spoorbrug ligt vlak naast het sluizencomplex van Genk en maakt deel uit van een spoorlijn die alleen gebruikt wordt voor goederenvervoer”. De huidige brug bestaat uit drie delen met een totale overspanning van 175 meter. De nieuwe brug wordt op dezelfde plaats herbouwd en bestaat uit twee delen van elk circa 90 meter.

Ook de oude bruggen over de Kanaalweg en Kanaaloever worden vervangen en de aansluitende wegen aangepast. De werken zullen worden uitgevoerd door BAM Contractors voor een totaalbedrag van 23,8 miljoen euro.

leaderboard

SPECIAL

Visserij