Overslaan en naar de inhoud gaan
Havenkraan wisselt van Brusselse oever
De havenkraan legt op het ponton een afstand van 500 meter af. Foto Haven van Brussel

Historische Brusselse havenkraan overgezet

De Haven van Brussel voerde op woensdag 11 december (na uitstel wegens te sterke wind) een unieke grootschalige operatie uit: de verplaatsing van een historische kraan van de rechter- naar de linkeroever van het kanaal, in de voorhaven van Brussel. De verplaatsing gebeurde via de waterweg die dit soort uitzonderlijk transport mogelijk maakt.

Om deze operatie uit te voeren, werd de 25 meter hoge kraan met een gewicht van ongeveer 300 ton op een ponton geladen met behulp van hydraulische trucks van het type SPMT (Self Propelled Modular Transporter). Eenmaal geladen, legde het ponton een afstand van ongeveer 500 meter af om het kanaal over te steken en om vervolgens de kraan te lossen op haar nieuwe locatie; de linkeroever van de voorhaven. De verplaatsing werd uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf ALE Heavy Lift.

Skatepark

De verplaatsing van deze historische kraan maakt deel uit van een globaal stedenbouwkundig integratieproject in het kader van het kanaalplan en het beeldkwaliteitsplan en beoogt de bouw van een skatepark (onderaan de kraan) en de ontwikkeling van de oevers en het fietspad tussen dit nieuwe skatepark en de Brussels Cruise Terminal, de passagiersterminal van de haven van Brussel. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Hertsens. 

leaderboard