Overslaan en naar de inhoud gaan
Handelsuitwisselingen 2018 Haven van Brussel.

Historisch record voor de eigen trafiek in Brussel

De haven van Brussel heeft 2018 afgesloten met een glansprestatie. Het 25ste jaar van de haven bleef wat het globale vervoer betreft iets onder het recordjaar 2008, maar op het vlak van het eigen vervoer was het een absoluut topjaar. Sinds de oprichting werd er voor de eerste keer meer dan vijf miljoen ton goederen behandeld.

 

JAN SCHILS

 

Het laden en lossen van goederen dat werd uitgevoerd op het grondgebied van het Brusselse hoofdstedelijk gewest was goed voor 7,3 miljoen ton, een stijging met 5,2 procent ten opzichte van het jaar 2017. De eigen trafiek steeg vergeleken met vorig jaar met 375.000 ton (+7,7 procent), terwijl het transitvervoer lichtjes daalde met 15.000 ton.

 

Volgens het havenbestuur hebben de behaalde resultaten op verschillende vlakken een positieve impact zoals (op jaarbasis) 680.000 vrachtwagens minder op de weg, 106.000 ton minder uitstoot van CO₂ in de lucht en een besparing van 27 miljoen euro aan externe kosten.

 

Handelspartners

Opmerkelijk is dat Nederland in de loop der jaren veruit de belangrijkste handelspartner is en blijft van de Brusselse haven met 6 procent van het globale vervoer over water, gevolgd door België, Duitsland en Frankrijk.

 

Constante groei

Volgens het havenbestuur is de forse en constante groei van het vervoer via de haven van Brussel in de loop der jaren het gevolg van de vele inspanningen op het vlak van innovatie en het binnenhalen van nieuwe trafieken zoals containers, paletten, verschillende soorten grond, glas enzovoorts.

De containerterminal verbrak vorig jaar alle vorige records. Met 36.965 TEU en een stijging met 19 procent of 5927 TEU overtrof de haven het resultaat van 2017, dat toen reeds een absoluut recordjaar was sedert het begin van de exploitatie van de containerterminal. Met deze 19 procent behouden de containers de derde plaats in de totale haventrafiek, vooraf gegaan door olieproducten (23 procent) en bouwmaterialen (60 procent).

 

Export in de lift

Ofschoon er in de Brusselse haven sprake is van minder export in vergelijking met de import van goederen, kent dat aandeel een stijging van 31 procent, ofwel 328.000 ton. Deze toename is volgens het havenbestuur vooral te danken aan bepaalde acties van de haven zelf en van de overheid om de modal shift van uitgegraven werfgrond (bij bouwwerken) via de waterweg te stimuleren, zodat dit transport niet over de weg hoefde te plaats te hebben.

 

Mohammed Jabour van de Brusselse haven verklaarde vrijdagochtend bij de presentatie van de jaarresultaten “bijzonder trots te zijn”. Jabour: “Mijn petje af voor de Brusselse havenbedrijven en het volledige personeel van de haven”. Volgens Jabour bevestigen de resultaten het duidelijke dynamisme en de goede economische gezondheid van de havenactiviteiten in Brussel.

 

leaderboard