Overslaan en naar de inhoud gaan
bruine vloot
Archieffoto BBZ
‘Het gevoel van urgentie wordt gemist’

Coronasteun bruine vloot laat nog maanden op zich wachten

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft CDA-staatssecretaris Mona Keijzer dat de aanvullende hulp voor de noodlijdende bruine vloot pas aan het eind van kwartaal twee (eind juni) beschikbaar komt. Dat is negen maanden na het besluit om de vloot met 15 miljoen euro te ondersteunen en meer dan een jaar nadat de vloot door corona stil kwam te liggen.

“Wij missen het gevoel van urgentie”, zo reageert een teleurgestelde directeur Paul van Ommen van belangenclub BBZ in Enkhuizen. “Wij begrijpen er niets van. Waarom is dit zo moeilijk? We weten dat de schipper die al sinds juni aan het druppelende TVL infuus hangt, daar nu ook nog steeds hangt; elke dag een beetje amechtiger. En we weten dat de eerste helft van 2021 ook al totaal verloren is en dat die schipper dan nog steeds aan dat infuus hangt. Waarom dan niet een extra shot via datzelfde infuus? Het geld is nu nodig.”

ommen
Paul van Ommen. Archieffoto

De reserves van charterschippers zijn vanaf maart verleden jaar, het begin van  de coronacrisis, elke dag kleiner geworden. Van Ommen: ”Elke dag gaat er meer geld uit dan dat er aan inkomsten binnenkomt. En elke dag wordt de schuldenlast groter. Corona begon toen alle schepen net van de hellingen gleden voor het winteronderhoud. De werfrekeningen waren net betaald, vaak ook met het aanbetalingsgeld voor nog uit te voeren reizen. En juist op dat moment, het moment dat de reserves het dunst waren, werden de schepen stilgelegd en begonnen klanten hun geld terug te eisen. Geld dus dat er in veel gevallen niet meer was. Reizen die niet terugbetaald maar doorgeschoven werden naar 2021, worden nu alsnog teruggeëist.”

Snelheid nodig

De eerste hulp van de overheid kwam een half jaar later op gang en voorzag maar in de helft van de vaste lasten. Dat geld staat in veel gevallen nog niet op rekeningen van schippers. Dus elke dag, sinds maart, werd de liquide positie van de schipper verder ondermijnd. Van Ommen: “Dit gaat zo niet goedkomen. Er is snelheid nodig. De steun van 15 miljoen werd toegezegd op een moment dat de situatie en de vooruitzichten beter waren dan nu. Het is tot nu toe elke dag slechter geworden. Als het de bedoeling is om de schepen te behouden en als het geld daarvoor klaarligt, dan moet dat geld ook ingezet worden als het nodig is en niet pas daarna.”

leaderboard