Overslaan en naar de inhoud gaan
antwerpen
Foto Port of Antwerp.
Containeroverslag sinds april weer boven miljoen teu

Herstel Antwerpse haven lijkt door te zetten

Na negen maanden noteert de totale goederenoverslag van Port of Antwerp een daling van 4,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dankzij de stabiele containeroverslag die sinds juli opnieuw aantrekt, kan de haven van Antwerpen de schade door de forse terugloop in overslag van alle goederenstromen beperken.

Ten opzichte van de meeste andere havens in de Hamburg-Le Havre range houdt de haven zeer goed stand. Ondanks de impact van de coronacrisis op de globale productie- en logistieke ketens en de bijhorende  wereldwijde daling van de vraag, blijft de haven van Antwerpen naar eigen zeggen ‘zeer weerbaar in deze moeilijke tijden.’

Sinds juli noteert de containeroverslag opnieuw grotere volumes, na een dieptepunt in mei en juni. In september lag de overslag voor het eerst sinds april weer boven een miljoen teu. In het derde kwartaal trok vooral de containertrafiek op het Verre Oosten en binnen Europa aan. Zo bleef de containertrafiek quasi status quo op jaarbasis met -0,2 procent in teu ten opzichte van vorig jaar. Het aantal geschrapte afvaarten (blank sailings) zit vanaf augustus in een dalende lijn. Rederijen organiseren ook extra aanlopen buiten de gewone vaarschema's, die goeddeels het effect van de blank sailings compenseren.

Terugval in breakbulk

Zowel de mondiale handelsperikelen als de coronacrisis blijven een duidelijk negatief effect hebben op goederenstromen in het conventioneel breakbulksegment, en vooral op staal - de belangrijkste goederensoort binnen dit segment. Na enkele betere maanden in juni en juli, was er opnieuw een terugval vanaf augustus.

Conventionele overslag van fruit groeide wel, maar deze volumes zijn eerder beperkt. Resultaat: een daling van de totale breakbulkoverslag met 20,3 procent aan het eind van het derde kwartaal.

Ook de autosector blijft de gevolgen van de coronacrisis voelen. Na stijgende volumes in juni en juli, werd in augustus opnieuw een daling genoteerd, overigens een jaarlijks terugkerend fenomeen. In september was er echter geen uitgesproken herstel. De totale overslag van nieuwe voertuigen daalde met 30 en die van tweedehandse auto’s met 23,7 procent in 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

staatje

leaderboard