Overslaan en naar de inhoud gaan
Havens Bazel

Havens in Bazel hebben een zwak eerste kwartaal

Overslag van en naar binnenschepen bedroeg in de Schweizerische Rheinhäfen (Bazel) in het eerste kwartaal 1,25 miljoen ton. Dat is 2,9 procent minder dan over dezelfde periode in 2020.

JUDITH STALPERS

Het aantal containers dat via de kade werd getransporteerd, daalde met 5,3 procent naar een ruime 27.000 teu. Hier liep de export beter (+ 2,4 procent) dan de import (– 3,9 procent). In het bulksegment nam de import van fossiele olieproducten sterk af. Dit werd deels gecompenseerd door meer vervoer van landbouwproducten.

Een opvallende krimp is het transport van biodiesel per schip. Dit segment viel bijna op nul. Biodiesel wordt van frituurvet gemaakt, een afvalproduct van de horeca. De horeca lag vanwege corona bijna helemaal stil. Zo konden geen grote volumes biodiesel worden gemaakt.

Het havenbedrijf waagt geen prognose voor de rest van het jaar af te geven. Veel hangt van het verloop van de pandemie af, maar ook van de wegwerking van de vertragingen die het containerverkeer in de zeehavens heeft opgelopen na de blokkade in het Suez-kanaal. Het Suez-kanaal ongeluk heeft het containertransport in het achterland in ieder geval hard geraakt.

leaderboard