Overslaan en naar de inhoud gaan
taxi
Watertaxi Rotterdam

Havenbedrijf verbiedt werknemers om in eigen tijd op watertaxi te varen

 

De Rotterdamse Schipperscentrale (SCR) neemt het op voor de 19 aangesloten collega’s die van hun werkgever het Havenbedrijf niet langer meer in hun vrije tijd op de watertaxi mogen varen. De zaak speelt voor de kantonrechter.

De betrokken schippers zijn in vaste dienst van Havenbedrijf en zien tijdens hun werk toe op de verkeersveiligheid en transport van gevaarlijke stoffen op de rivier en in de haven. In hun eigen tijd varen ze via SCR op de vloot van Watertaxi Rotterdam. De meesten doen dat al vanaf de oprichting van het vervoersbedrijf. Uit vrees voor mogelijke belangenverstrengeling wil havenmeester René de Vries hun dit bijbaantje verbieden.

De schippers stellen dat ze hiermee volstrekt ten onrechte verdacht worden gemaakt van het op hebben van ‘dubbele petten’. De SCR heeft namens de schippers een rechtszaak over de kwestie aangespannen, waarin later deze maand uitspraak zal worden gedaan. Los nog van het feit dat het Havenbedrijf nooit eerder een punt van deze neveninkomsten heeft gemaakt, is er volgens de schippers geen enkele concrete aanleiding voor deze maatregel. Recent noch in het verleden hebben zich incidenten voorgedaan, waarbij hun integriteit en loyaliteit ook maar enigszins in twijfel konden worden getrokken.

Beroepseer

“Net als iedereen in de Rotterdamse haven zijn ook watertaxischippers in elk opzicht uitstekend toegerust voor het werk dat ze doen”, licht voorzitter Han Verhagen van de SCR toe. “Ze beschikken minimaal over het groot vaarbewijs en alle verdere opleidingscertificaten die ervoor nodig zijn. Ze werken ook met dezelfde beroepseer, hartstocht én discipline als iedere andere professional in onze sector. Dat daar op deze manier vraagtekens bij worden geplaatst, maakt me alleen al woest. In alle geledingen van de haven hebben mensen dubbelfuncties. Oók in de hogere echelons, zoals met commissariaten. Het geeft absoluut geen pas om watertaxischippers eruit te pikken als een potentiële risicogroep”.

leaderboard