Overslaan en naar de inhoud gaan
monitor
De verzameldata worden ook altijd gemonitord met het menselijk oog. Foto Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf neemt internetplatform in gebruik

Havenbedrijf Rotterdam heeft een Internet of Things-platform laten ontwikkelen en ook meteen in gebruik genomen.

De eerste toepassingen daarvan betreffen verzamelgegevens op het gebied van hydro en meteo. Dan gaat het om data over waterstanden, stroming, zoutgehalte, windsnelheid, -richting en zicht. Deze worden verkregen via een combinatie van 44 sensoren in de haven, voorspelmodellen, gegevens van Rijkswaterstaat en astronomische berekeningen.

Daarmee draagt de analyserende applicatie bij aan het verminderen van wachttijden en optimalisatie van aanleg-, laad/los-, en vertrektijden. Dankzij de technologie kan bijvoorbeeld nauwkeuriger voorspeld worden wat - afhankelijk van het waterniveau - het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, onder garantie van maximale belading.

Opgeleverd

De bouw van het IoT-platform is een jaar geleden aangekondigd door de samenwerkende partners IBM, Cisco, Esri en Axians en nu, onder regie van het Havenbedrijf, opgeleverd. “Een mooie stap in de ontwikkeling van Rotterdam als smartest port”, aldus Ronald Paul van het Havenbedrijf. “Minstens even belangrijk is echter dat we de dienstverlening aan onze klanten verder kunnen verbeteren”.

leaderboard